Mainos

Satoja työpaikkoja luvassa – maailman suurin biomassan kaasutuslaitos Vaasaan

Vaasassa on vihitty käyttöön tänään maailman suurin kaasutuslaitos, joka käyttää polttoaineenaan metsähaketta kivihiilen sijaan.

Noin 40 miljoonan investointi tarkoittaa sitä, että Vaskiluodon voimalaitoksen pihaan ajaa nyt kerran tunnissa hakerekka entisen kivihiilikuorman sijaan. Tämä työllistää joko suoraan tai välillisesti noin 500 ihmistä.

– Käytännössä noin kolmannes kivihiilestä, jota me olemme tuoneet Siperiasta, korvataan kotimaisella polttoaineella Pohjanmaalta. Elikkä siirretään se raha, joka on noin 15 miljoonaa euroa vuodessa, tänne Pohjanmaan aluetalouteen, selvittää Vaskiluodon Voiman hallituksen puheenjohtaja Rami Luoma.

Metso on valmistanut jo aiemmin jätteen kaasutuslaitoksen Lahteen, Vaasan ja Seinäjoen voimalaitokset toimivat nyt metsähakkeella, peltobiojätteellä ja pieneltä osin myös turpeella. Metso odottaa vastaavia tilauksia syntyvän myös ulkomaille.

– Tässä on kyse siitä, että hiilituotantoa voidaan korvata biomassalla, ja tällä on kova kysyntä maailmalla, sanoo Metson voimantuotantolinjan johtaja Jyrki Holmala.

Tästä syystä myös valtio tuki investointia peräti 10 miljoonalla eurolla.

– Tietysti toivon, että tämä teknologia kiinnostaa ei vain Suomessa vaan myös kansainvälisesti ja tästä tulee meille tärkeä uuden ympäristöteknologian vientituote, sanoi laitoksen vihkinyt työministeri Lauri Ihalainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.