Satoja syyttömiä putkaan vuosittain

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan valtio maksaa joka vuosi korvauksia noin 400:lle aiheetta vapautensa menettäneelle. Veronmaksajille tästä kertyy miljoonan lasku.

Yleensä syyttä putkassa vietetystä vuorokaudesta saa korvausta sata euroa. Tapauksen saama runsas negatiivinen julkisuus tai hakijan sairaus voivat nostaa summaa. Sitä voidaan myös alentaa, jos hakijan todetaan syyllistyneen muihin rikoksiin.

Tavallisesti aiheettomat vangitsemiset liittyivät omaisuus-, talous- ja väkivaltarikosten tutkintaan. Esimerkiksi viinaremmissä tapahtuneesta tapon yrityksestä saattoi putkaan outua aluksi koko porukka. Kun pääepäilty selvisi, pääsivät muut vapaiksi.

Tyypillisesti syyttömät viettävät putkassa pari päivää. Alle yhdessä tapauksessa kymmenestä vapaudenmenetys kestää yli kuukauden. Pidemmät vangitsemiset liittyivät yleensä henki- ja huumerikoksiin.

Syyttömänä vapautensa menettänyt voi hakea korvausta joko tuomioistuimesta tai Valtionkonttorista, jonne suunnataankin valtaosa hakemuksista. Selvästi suurin osa hakijoista on miehiä, ja heidän keski-ikänsä on 35 vuotta.

Kärsimyksestä korvauksia

Eniten korvauksia haetaan ja maksetaan kärsimyksestä, jota syyttömästi putkaan pannun ei tarvitse sen kummemmin todistella. Sen sijaan kärsimyksen määrästä valtio ja hakijat ovat usein eri mieltä. Haetut korvaukset ovat selvästi suurempia kuin maksetut.

Lisäksi hyvitystä voi saada esimerkiksi kuluista ja ansionmenetyksestä. Korvausta tulojen vähentymisestä maksetaan vain harvoin. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, etteivät hakijat useinkaan ole mukana työelämässä.

Kokonaan vaille korvausta jää 15 prosenttia hakijoista. Syynä korvauksen epäämiselle saattoi olla esimerkiksi se, että korvausta haettiin oikeusprosessin ollessa vielä kesken.

Tutkija Virve-Maria de Godzinskyn ja erikoistutkija Johanna Niemen tutkimus on osa laajempaa pakkokeinoihin liittyvää tutkimushanketta. Aineistona olivat Valtionkonttoriin vuoden 2006 alkupuolella tehdyt hakemukset.

Tutkijat suosittelevat muun muassa pidätysmenettelyn nykyistä tarkempaa sääntelyä. Lisäksi he kannattavat sitä, että korvaukset haettaisiin aina Valtionkonttorista. Hakemismenettelyä pohditaankin parhaillaan oikeusministeriön työryhmässä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat