Mainos

Satoja MasterCardeja menee vaihtoon

Satoja suomalaisia MasterCard-luottokortteja uusitaan varotoimenpiteenä. Nordea - jolla on eniten MasterCard-kortteja Suomessa - on lähettänyt uusimisilmoituksen sadoille asiakkaalleen.

Vaihdettavien korttien määrä jää kuitenkin alle 500:n, Nordean Kortit-yksikön johtaja Markku Siitonen arvioi.

Siitosen mukaan satojen korttien uusiminen kerralla varotoimenpiteenä on poikkeuksellisen suuri määrä.

MasterCard-kortit ovat samannimisen yhdysvaltalaisen luottoyhtiön tuotteita. Yhtiö on lähettänyt listan vaihdettavista korteista Suomeen. Siitonen ei tiedä, mistä syystä kortit vaihdetaan. Vastaava operaatio on ilmeisesti meneillään monissa muissakin maissa.

Usein korttivaihtojen syynä on ulkomailla tapahtunut tietomurto tai laajan rikollisen toiminnan paljastuminen, mutta tällaisesta ei ole nyt kerrottu.

Vaihtoja tehdään myös tavanomaisina varotoimenpiteinä. Luottoyhtiöt seuraavat korttien käyttöä monin tavoin ja yrittävät ennakoida mahdollisia väärinkäytöksiä keräämällä tietoja eri lähteistä. Jos uhka-analyysit paljastavat riskejä, niihin varaudutaan kortteja vaihtamalla.

Asiakkaille korttien vaihtaminen aiheuttaa vaivaa, mutta toisaalta torjuu tulevia hankaluuksia. Jos kortti joutuu rikollisen toiminnan välikappaleeksi, kortin tietoja voidaan käyttää hyväksi missä päin maailmaa tahansa. Vaikka asiakkaan ei tarvitsekaan maksaa vääristä laskuista, niiden ilmaantuminen tiliotteelle tuottaa harmia ja mielipahaa.

- Se voi olla jonkin asteinen sokki, kun näkee tiliotteellaan muiden tekemiä tapahtumia, Siitonen sanoo.

Luottokortteihin kohdistuu kaiken aikaa rikollisuutta. Korttien numeroita rikolliset voivat saada tietoonsa esimerkiksi silloin, kun ulkomailla tehdään korttiostoksia.

Siitosen mielestä rikollisuuden pelko ei saisi estää korttien käyttöä ulkomailla. -Normaalitilanteissa kortti on turvallinen maksuväline lieveilmiöistä huolimatta, hän korostaa.

Meneillään olevasta laajasta korttien vaihto-operaatiosta uutisoi sanomalehti Karjalainen, jonka juttu julkaistiin myös Keskisuomalaisessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.