Mainos

Satoja lapsia pahoinpidellään

Unohdetaan pinnasänkyyn, jätetään ruuatta, poltetaan, hakataan... Näin otsikoi Iltalehti tänään.

Suomessa pahoinpidellään ja laiminlyödään vuosittain satoja pikkulapsia. Tämän tosiasian myöntäminen voi olla jopa viranomaisille ja hoitohenkilökunnalle niin vaikeaa, ettei lapsen hätää aina tunnisteta.

Ensi- ja turvakotienliiton psykologi ja vuoden psykologiksi valittu Hannele Törrönen on työssään tormännyt lasten kaltoinkohteluun ja rankkaankin pahoinpitelyyn: vauvaa ei perushoideta lainkaan, lapsi jätetään päiväkausiksi pinnasänkyyn, äiti syöttää lapselle tulikuumaa ruokaa, lapsen kehitysvaihe ei ole vanhempien ymmärryksessa ja hänet jätetään alttiiksi vaaroille, lasta kidutetaan tupakalla polttamalla...

Sosiaaliluokka ei ratkaise

Vauvojen ja pikkulasten laiminlyöntiin ja pahoinpitelyyn ei ole yhtä syytä, eiväkä ne tapahdu vain tietyn sosiaaliluokan perheissä. Ns. paremmissa piireissä asioiden paljastuminen voidaan tosin estää helpommin kuin sosaalitoimen asiakasperheissä.
- Teko kertoo sekä tekijänsä sen hetkisestä elämästä että koko elämänhistoriasta. Monet vanhemmat ovat itse laiminlyötyjä, eikä lapsen kaltoinkohtelu ole mikään elämäntyylivalinta, Törrönen kertoo.

Auttaminen arjessa

Törrönen korostaa, että lasten lainminlyöminen "ei mene ohi neuvoilla vaan sillä, että vanhempia autetaan aivan käytönnön arjessa". On vaaransa, että pahoinpitely voi myös helposti toistua. Huolestuttava tilanne on silloin, kun vanhemmat kieltävät kaiken ja eivät näin saa ja hae apua tilanteeseen.

Auttamisen myötä tilanne korjaantuu suurin harppauksin. Vanhemmissa on paljon hyvää ja mahdollisuus muutokseen on hyvä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.