Satoja hätäkeskusten työntekijöitä odottaa pakkomuutto

Arviolta 300 Suomen hätäkeskusten runsaan 700 työntekijän vahvuudesta joutuu muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle.

Pitkä muuttomatka odottaa esimerkiksi niitä, jotka työskentelevät tällä hetkellä Rovaniemen hätäkeskuksessa. Rovaniemen yksikkö lakkautetaan ja toiminta siirtyy satojen kilometrien päähän Ouluun.

Hätäkeskusammattilaisten liiton varapääluottamusmies Anne Korpi kertoo, että tieto keskusten lopettamisista on otettu vastaan hämmentyneissä tunnelmissa.

- Olemme arvioineet, että ehkä 100-150 hätäkeskustyöntekijää ei suostu tai pysty muuttamaan paikkakunnalta toiselle ja näin ollen jättää tehtävänsä.

Erityisen hankalaksi Korpi kuvaa Rovaniemen tilannetta, mutta sama mieliala vallitsee muillakin paikkakunnilla joissa toiminta parin vuoden säteellä loppuu.

- Osa keskuksista muuttaa jo ensi vuoden aikana. Lakkautettavien keskusten työntekijöiden pitäisi siis hankkia uusi asunto, myydä edellinen ja puolisollekin pitäisi löytää töitä toiselta paikkakunnalta. Näin ollen siirtosuunnitelma ei tunnu oikealta ratkaisulta.

Sisäministeriö ja Hätäkeskuslaitos perustelevat uudelleenjakoa ja lakkautuksia sillä, että hallinnollista päällekkäisyyttä karsitaan ja sillä että kaikki hätäkeskukset saavat uudenaikaiset toimitilat. Varsinaisia uusia toimitiloja ei kuitenkaan rakenneta.

Vuoteen 2015 mennessä Suomessa toimii seitsemän hätäkeskusta nykyisen viidentoista sijaan. Ne toimivat Keravalla, Oulussa, Kuopiossa, Kouvolassa, Porissa, Vaasassa ja Turussa.

Hätäkeskukset lakkautetaan Rovaniemeltä, Joensuusta, Helsingistä, Tampereelta, Jyväskylästä, Mikkelistä, Hämeenlinnasta ja Lohjalta.

Katso Pauli Poutasen juttu

Lue myös:

    Uusimmat