Satoja Finnairin työntekijöitä uhkaa lomautus tai irtisanominen

Finnair aloittaa rajut saneeraustoimet. Finnair liittyy näin useiden kansainvälisten lentoyhtiöiden joukkoon, jotka ovat viime aikoina kertoneet rajuista saneeraustoimista polttoaineen hinnan nousun takia.

Finnair ilmoitti tänään, että yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat arviolta noin 500 työntekijää. Heitä uhkaa osa-aikaistaminen, lomauttaminen tai irtisanominen. Yhtiön mukaan keinovalikoimaan kuuluu myös määräaikaisten määrän justeeraminen.

Finnairin henkilöstöjohtajan Anssi Komulaisen mukaan mahdollisten irtisanomisten määrää on liian aikaista ennakoida.

Yhtiö perustelee säästötarpeita polttoaineen kallistumisella ja kysynnän laskulla. Finnairin mukaan kysyntä on laskenut ja lasku on loppukeväästä alkaen kiihtynyt sellaiseksi, että yhdessä polttoaineen hintakehityksen kanssa tuloksentekokyky on merkittävästi heikentynyt. Yhtiön mukaan kysyntä on laskenut erityisesti Kiinan-reiteillä.

- Yhtälö on erittäin huono ja huolestuttava yhtiön kannalta, sanoo Komulainen.

Finnair arvioi polttoainelaskunsa nousevan tänä vuonna jopa 180 miljoonaa euroa viime vuodesta.

- Finnair ei ole tässä yksin. Koko toimiala on saman kriisin keskellä, voidaan puhua jopa öljykriisistä, Komulainen arvioi.

Paremmassa tikissä kuin moni muu

Komulainen uskoo, että Finnair on on huomattavasti paremmassa asemassa kuin moni muu lentoyhtiö.

- Yhtiöllä on kuitenkin kassa kunnossa, toisin kuin monella muulla kilpailijalla, Komulainen sanoo.

Kilpailutilanteen takia lippujen hinnan nostosta ei ole lääkkeeksi ongelmaan.

- Lipun hintojen nosto tässä tilanteessa, kun monet yhtiöt ovat kassakriisissä ja yrittävät pelkästään saada kassavirtaa, on äärimmäisen vaikeata. Kyllä varmaan pitkällä aikavälillä lipun hinnat tulevat nousemaan, mutta tällä hetkellä keskihinnan nosto on äärimmäisen haasteellista, Komulainen sanoo.

Finnair kertoo varautuvansa tuotannon supistuksiin, jotka koskevat kaikkia liikennelajeja. Komulaisen mukaan mahdollisia vuorojen karsimista on liian aikaista ennakoida.

- Neuvottelujen aikana selviää, mitä meillä on tarvetta karsia. Teemme siitä tarkat analyysit ennen kuin päätökset tehdään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat