Mainos

Sato-konserni kasvoi reippaasti

Vuokra-asuntokaupoistaan ryöpytetty Sato-konserni kasvoi viime vuonna reippaasti. Saton oma asuntokanta lisääntyi hieman yli 4000 asunnolla, joista runsaat 1500 rakennutettiin itse ja vajaat 2500 hankittiin vanhasta asuntokannasta. Yhteensä Satolla oli vuoden lopussa lähes 21000 asuntoa, joista noin 80 prosenttia vuokra- ja loput asumisoikeus- tai osaomistusasuntoja.

Saton liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 246 miljoonalla 803 miljoonaan markkaan. Tulos rahoituserien jälkeen nousi 51,7 miljoonaan, kun se vuonna 1996 oli 19,4 miljoonaa markkaa. Yhtiön mukaan tulos oli ennakoidun mukainen. Saton tulosta paransi viime vuonna myös se, että vanhojen asuntojen kallistuminen kavensi hintaeroa ja lisäsi konsernin myyntiin tuottamien uusien asuntojen kysyntää.

Sato sai 1997 valmiiksi 204 uutta omistusasuntoa ja tänä vuonna on valmistumassa noin 450. Ensi vuonna tahti yhä kiihtyy ja vuoden 1999 aloituspäätösten määräksi ennakoidaan yhtiön vuosikertomuskatsauksessa noin 800 omistusasuntoa. Yhteensä Sato teki viime vuoden aikana investointipäätökset vajaan 1800 uuden asunnon rakentamisesta. Uudistuotanto on keskitetty pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

Asuntokauppojen jatkotoimista päätös huomenna

Saton kiisteltyjen vuokra-asuntokauppojen selvittely on edelleen kesken. Valtion asuntorahaston ja Saton asiasta pyytämät asiantuntijalausunnot valmistuivat reilu viikko sitten. Huomenna kokoontuva Asuntorahaston johtokunta päättää niiden pohjalta jatkotoimista. Sato-konsernin kanta on, että yhtiö on menetellyt asiassa Valtiokonttorin ohjeiden mukaisesti.

Kiista koskee vuosina 1996 ja 1997 tehtyjä kauppoja, joissa Sato osti noin 6500 vanhaa vuokra-asuntoa, joista suurin osa oli rakennettu aravalainoin ja myyntirajoitusten alaisia. Kaupat maksettiin Saton osakkeilla. Asuntorahaston mukaan Sato maksoi kaupoissa ylihintaa, jonka vuoksi Valtiokonttorilta jäi saamatta 150 miljoonaa markkaa. Satolta voidaan velkoa näitä varoja valtiolle oikeusteitse tai vaatia kauppojen mitätöimistä.

Kiistan takia Sato-yhtymän edellinen toimitusjohtaja Ilpo Saarinen erosi tehtävästään. Asuntorahasto jäädytti myös Saton uudet lainat kauppoihin liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.