Satelliittipaikannin eksyneen pelastukseksi

Jos ihminen eksyy luontoretkellään, satelliittipaikannin löytää hänet varsin näppärästi. Tämä osoitettiin valtakunnallisessa vapaaehtoisen pelastuspalvelun Navi-99 -harjoituksessa Rovaniemellä viikonvaihteessa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun GPS-navigointilaitteen toimivuutta testattiin näin laajalla harjoituksella talviolosuhteissa. Harvinaista oli myös se, että harjoitus toteutettiin kelkkapartioitten voimin.

Lapin erämaassa harjoitteli noin 60 vapaaehtoista eri puolilta Suomea. Lisäksi toimitsijoita oli toiset 60. Harjoitukseen osallistui vapaaehtoisten lisäksi viranomaisia muun muassa poliisista, rajavartiolaitoksesta, puolustusvoimista ja ilmavoimista.

-Harjoitus meni olosuhteisiin nähden varsin hyvin. Navigointilaitteet toimivat, vain virrankulutuksessa ja uusien koneiden käyttöasennuksissa oli joitakin ongelmia, harjoituksen johtaja Mika Sandström kertoi sunnuntaina.

Olosuhteet olivat vaikeat. Lunta oli reilusti yli metrin, ja pääosa reitistä kulki olemassaolevien kelkkareittien ulkopuolella. Kelkkapartiot lähtivät matkaan lauantaina iltapäivällä ja palasivat takaisin sunnuntaina aamupäivällä.

Laite yleistynyt myös yksityiskäytössä

Talvisissa pelastustehtävissä moottorikelkka on yhä useammin sekä syy että seuraus. Eksynyttä kelkkailijaa nimittäin lähdetään yleensä jäljittämään kelkkapartioin. Sandströmin mukaan satelliittipaikannin on erityisen oiva väline talviolosuhteissa, mutta se käy kaikentyyppiseen muuhunkin etsintään.

-Laite toimii satelliitin kautta ja määrittää siten ihmisen tarkan paikan maastossa jopa noin 30 metrin tarkkuudella, Sandström kertoi.

Viranomaisilla ja esimerkiksi veneilijöillä satelliitin kautta toimivia navigointilaitteita on ollut jo pitkään käytössä. Sandströmin mukaan laitteet ovat yleistyneet viime aikoina myös siviilikäytössä, sillä niiden hinta on laskenut.

Laitteita myydään esimerkiksi marketeissa, ja ne maksavat noin tuhat markkaa. Laite on kännykän mallinen, eikä sen käyttö maksa mitään. Se sopii vaikkapa marjastajalle. Kun hän lähtee metsään, hän napauttaa autonsa luona laitteen päälle. Satelliitin kautta laite merkkaa hänen olinpaikkansa.

-Kun päivän olet kävellyt ja laitat taas koneen käyntiin, laite satelliitin avulla ilmoittaa, kuinka kaukana ja missä suunnassa auto on. Kun lähdet lompsimaan nuolen osoittamaan suuntaan, autolle tulet, Sandström yksinkertaisti laitteen toimintamallin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat