Mainos

Satelliittimerikotkat selvittävät tuulivoiman vaaroja

Viime kesänä neljälle merikotkalle asennetut satelliittilähettimet ovat välittäneet ensimmäiset tietonsa merikotkien liikkeistä. Neljästä satelliittilähettimen saaneesta merikotkan poikasesta kaksi on lähtenyt muuttomatkalle etelään. Kaksi poikasta liikkuu edelleen synnyinseudullaan Raippaluodon saaristossa Merenkurkussa.

- Lähettimien avulla saamme valtavasti uutta tietoa merikotkien liikkeistä, kertoo WWF:n merikotkatyöryhmän sihteeri Ismo Nuuja.

Lähettimien avulla halutaan selvittää, miten merikotkat liikkuvat sellaisilla alueilla, joille suunnitellaan tai joilla jo on tuulivoimaloita. Vaasan edustalle Raippaluodon saareen on suunnitteilla tuulipuisto, joka huolestuttaa merikotkien suojelijoita.

- Satelliittilinnut ovat liikkuneet suunnitellun tuulipuiston alueella. Alueella liikkuu lisäksi paljon muitakin merikotkia, vähintään toista sataa lintua, arvioi Nuuja.

WWF:n merikotkatyöryhmä pelkää, että merikotkia kuolee tuulivoimaloiden lapoihin. Esimerkiksi Norjasta havaintoja siitä, että yli 20 merikotkaa on menehtynyt yhden tuulipuiston alueella törmättyään tuulimyllyjen pyöriviin lapoihin.

- Kyllä meidän tavoitteemme on, ettei Raippaluotoon rakenneta tuulipuistoa, koska se on erittäin tärkeä merikotka-alue ja siellä liikkuu paljon kotkia. Muuallakin merialueilla on tuulivoimahankkeita, jotka vaarantavat merikotkien hengen, pelkää Ismo Nuuja.

Suomen rannikoille ja saaristoon on suunnitteilla kymmeniä uusia tuulipuistoja. Satelliittiseurannan avulla yritetään selvittää, miten merikotkat selviytyvät niiden reviireille tulevista tuulimyllyistä. Merikotkien liikkeistä saadaan paikannuksia muutaman päivän välein. WWF toivoo, että jatkossa satelliittimerikotkia saataisiin lisää, jotta niiden liikkeitä voitaisiin seurata tarkemmin. Hankkeen laajentamista hillitsee kuitenkin raha: yksi satelliittipaikannin maksaa 4000 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.