Satelliittikuvat paljastavat metsätuhot

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt uuden menetelmän tropiikin metsäkadon seurantaan. Satelliittikuviin perustuvan menetelmän avulla nähdään, missä maissa sademetsät hupenevat ja missä kasvavat.

- Menetelmä toimii sillä tavalla, että hankitaan satelliittikuvia ja tulkitaan ne satelliittikuvat, noin lyhyesti sanottuna, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Tuomas Häme.

Käytännössä satelliittikuvien tulkinta ei ole aivan helppoa. Tutkittavasta alueesta on hankittava alueen koosta riippuen jopa satoja satelliittikuvia. Sen jälkeen tulkinnat varmistetaan tarkemmista satelliittikuvista, joiden erottelukyky on alle metrin. Koehankkeessa käytiin vielä paikan päällä tarkastamassa, täsmäävätkö tulkinnat todellisuuden kanssa.

- Voisi ajatella, että on helppoa erottaa, missä on metsää ja missä ei. Käytännössä esimerkiksi metsän rajan erottaminen on hankalaa, eli sen, missä metsä loppuu ja pensaikko alkaa, kuvailee Häme.

Suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia

Metsien satelliittikartoituksen mahdollisuudet paranevat ensi vuoden loppupuolella, kun eurooppalaisen Copernicus-ohjelman Sentinel-satelliitteja lähetetään avaruuteen.

- Kuvia saadaan useammin kuin tällä hetkellä. Ja kuva-alat ovat isompia, joka helpottaa tulkintaa, koska kuvien sävyt ovat tasaisemmat. Isoissa, epätarkemmissa kuvissa myös tarkkuus paranee, kiittelee Häme.

Toisin kuin nykyisin, uudet satelliittikuvat ovat ilmaisia kaikille. Tämä parantaa suomalaisyritysten mahdollisuuksia tarjota metsien kartoituspalveluja.

- Tämä asettaa suomalaisen teollisuuden samaan asemaan, missä ovat olleet sellaiset maat, joissa on ollut mahdollisuus lähettää omia satelliitteja. Tämä muuttaa tilannetta Suomen kannalta erittäin paljon edullisemmaksi, huomauttaa Tuomas Häme.

Tropiikin metsäkato kuriin

VTT selvitti tutkimushankkeessa viiden maan metsäkatoa. Esimerkiksi Meksikossa metsäpeite oli vähentynyt 20 vuodessa, mutta Kongossa ei havaittu suuria muutoksia. 

Monilla alueilla trooppista sademetsää hävitetään kiihtyvällä tahdilla. Samalla lisääntyvät hiilidioksidipäästöt. Trooppisten alueiden metsäkato tuottaa peräti viidesosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Varsovan ilmastokokouksessa sovittiin trooppisen metsäkadon hillitsemisestä.

Jotta metsäkato voidaan pysäyttää, tarvitaan ajantasaista tietoa metsien tilasta. Tässä auttaa VTT:n kehittämä menetelmä.

 

Lue myös:

    Uusimmat