Satelliitit paljastavat merikotkien liikkeet

Satelliittiseurannalla on saatu uutta tietoa merikotkien liikkeistä. Neljä merikotkanpoikasta sai Merenkurkussa vuosi sitten kesäkuussa selkäänsä satelliittilähettimen, ja sen jälkeen WWF:n merikotkatyöryhmän jäsenet ovat seuranneet tarkasti lintujen liikkeitä.

Talven linnut viettivät Ruotsissa ja Ahvenanmaalla, mutta keväällä ne palasivat kotiseudulle Merenkurkkuun. Yllättäen ne eivät kuitenkaan jääneet koko kesäksi, vaan jatkoivat kohti pohjoista.

- Tämä on meille suuri yllätys, että miksi Merenkurkussa syntyneet merikotkan poikaset viettävät kesää parasta aikaakin Lapissa, ihmettelee professori Pertti Saurola Luonnontieteellisestä Keskusmuseosta.

Vielä ei tiedetä, miksi linnut lähtivät Merenkurkusta.

- Veikkaisin, että siellä alueen pesivät aikuiset ovat niitä sen verran hätistelleet, että jonnekin ne ovat lähteneet. Minkä takia juuri kohti pohjoista, se on tällä hetkellä suuri mysteeri, sanoo Saurola.

Tuhansia lentokilometrejä vuodessa

Vuoden aikana nopein poikanen on ehtinyt lentää jo yli 8 000 kilometriä ja hitainkin 4 000 kilometriä. Tällä hetkellä Junnu, Ivar, Meri ja Tuuli ovat edelleen Lapissa. Täysi-ikäisinä eli 5-6 vuoden ikäisinä ne todennäköisesti asettuvat pesimään Merenkurkkuun syntymäpaikkansa lähelle.

Toistaiseksi satelliittilähettimiä on saatu asennettua vain merikotkan poikasille, mutta myös aikuisille linnuille haluttaisiin lähettimiä.

- Meillä on muutama lähetin odottamassa, että saataisiin joku aikuinen merikotkakin kiinni. Vielä se ei ole onnistunut, valittelee Saurola.

Tietoja aikuisten lintujen liikkeistä tarvittaisiin esimerkiksi silloin, kun suunnitellaan tuulipuistojen rakennuspaikkoja.

- Kun tuulivoimapuistoja rakennetaan, niin silloin pitää tietää, kuinka laajalla alueella merikotkat saalistavat. Paikallisesti tuulivoimalat voivat olla suuri riski merikotkille. Ulkomailta on tullut tietoja tietyiltä alueilta, että useita merikotkia on kuollut tuulimyllyihin. Minun mielipiteeni on se, että tuulipuistot pitäisi pystyttää jo rakennetuille alueille kuten satamiin tai ydinvoimaloiden lähelle, vaatii Saurola.

Merikotkien liikkeitä voi seurataLuonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta

Lue myös:

    Uusimmat