Mainos

Sateita ja ukkosia ollut poikkeuksellisen paljon

Kuluva kesä on ollut huomattavan sateinen. Sadetta on saatu paikoin kolminkertaisesti 30 vuoden keskiarvoon verrattuna. Myös Heinäkuun ukkoskiintiö on jo täynnä.

Lämpimiä päiviä puuttui erityisesti kesäkuussa. Hellettä oli yleisesti vain yhtenä tai kahtena päivänä ja maassa oli keskimääräistä viileämpää. Vaikka heinäkuukaan ei ole helteinen ollut, lämpötilat ovat olleet koko maassa lähellä kolmenkymmenen vuoden keskiarvoa. Auringon sijaan taivalla on tänä kesänä näkynyt pilviä. Näin tiivisti sade ropisee vain kerran kahdessakymmenessä vuodessa.

Kesäkuussa satoi reippasti yli kolmenkymmenen vuoden keskiarvon. Paikoin taivas repeili jopa kolminkertaisesti yli normaalin. Vain Kainuu ja Kuusamo saivat tavanomasta vähäisemmän vesiannoksen. Suomessa on satanut paljon koska suursäätila on ollut sen kaltainen, että matalapineet ovat kulkeneet jatkuvasti samaa reittiä pitkin. Voidaan sanoa, että Eurooppa on monta kertaa ollut jakautunut kahteen.

Koko kesän normaali sademäärä vaihtelee alueittain 200 millimetrin molemmin puolin. Kuitenkin esimerkiksi Satakunnan keskiosissa, Niinisalossa on jo nyt kesän puoliväliin mennessä satanut liki puolet enemmän. Keskimäärin tilastojen valossa elokuu on etenkin etelässä sateisempi kuin heinäkuu. Mutta kannattaa elää toivossa, että elokuulle tulisi pitkäkin poutajakso. Tällä hetkellä pitempää poutajaksoa ei ole näköpiirissä. Vaikka kesäkuussa satoi keskimäärinkaksi kertaa tavanomaista enemmän ukkospäiviä oli normaalisti.

Sen sijaan heinäkuun ukkoskiintiö on jo nyt paukkunut täyteen. Sateet puolestaan ovat heinäkuussa olleet kuuroluonteisia joten sademäärät vaihtelevat suuresti paikasta toiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.