Mainos

Säteilyturvakeskus vakuuttaa: Marjoja voi syödä Talvivaaran uraaniluvan jälkeenkin

Säteilyturvakeskus on tyytyväinen kaivosyhtiö Talvivaaran saamaan uraanin talteenottolupaan. Sen mukaan uraanin hyötykäyttö olisi hyvä asia niin säteilyturvan kuin suomalaisten ydinvoimaloiden kannalta.

Valtioneuvosto myönsi eilen Talvivaaralle luvan uraanin talteenottoon.

Uraania syntyy Talvivaaran Sotkamon kaivoksilla sivutuotteena. Luonnonuraania on suunniteltu kerättävän 350-500 tonnia. Yksi voimalaitos Suomessa käyttää vuodessa noin 150 tonnia luonnonuraania.

– Globaaleilla markkinoilla tämä on tietysti hyvin pientä. Kansallisesti kuitenkin sieltä saisi luonnonuraania parin-kolmen voimalan tarpeisiin, arvelee Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Tero Varjoranta.

– Uraania siellä joka tapauksessa tulee olemaan, joten se, että uraani viedään ja hyötykäytetään, on säteilyturvallisuuden kannalta hyvä päätös.

Hän ei myöskään usko, että suhteessa pieni uraanin määrä Sotkamossa houkuttelisi varta vasten uraanikaivostoimintaan.

– Talvivaaran kallioperä ei poikkea muusta Suomesta juurikaan, joten se ei houkuta perustamaan uraaniin perustuvaa kaivosta. Kyllä nämä suunnitelmat liittyvät sivutuoteasiaan.

"Aineita ei joudu sieniin ja marjoihin"

Talvivaaran kaivos on ollut otsikoissa erilaisten kohujen takia. Kaivosta on muun muassa syytetty päästöistä, jotka ovat pilanneet lähialueiden vesistöjä. Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja muistuttaa, että valvonta uraaniasioissa on aivan erilaista kuin muissa ympäristökysymyksissä - paljon tiukempaa.

– Paikan päällä tulee olemaan jatkuva valvonta. Ennen mahdollisen toiminnan aloittamista teemme siellä tarkastuksia ja katsastamme järjestelyt. Katsomme jatkuvasti, ettei radioaktiivisia aineita joudu maaperään, vesistöön, ilmaan tai sieniin ja marjoihin, vakuuttaa Varjoranta.

– Olemme tehneet alueella perustilan kartoittamista jo pari vuotta, jotta meillä on hyvin selkeä käsitys siitä, mikä on ympäristön perustila ennen uraanin talteenottoa. Valvonta on siis hyvin tiukkaa.

Varjorannan mukaan Talvivaaran kaivoksilla uraanin määrä kivessä on lisäksi niin pieni, että se ei muodosta säteilysuojelullista ongelmaa.

– Uraani on erittäin yleinen aine maan kuoressa, sitä löytyy kaikkialta, missä on kalliota.

Seuraavaksi asia menee muun muassa ympäristöviranomaisten käsittelyyn.

Katso Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Tero Varjorannan haastattelu: (Huomenta Suomi 2.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.