Mainos

Säteilyturvakeskus: Tshernobyl-häly mittarivirheestä

Tshernobylin ydinvoimalan säteilyarvojen nousu johtui Säteilyturvakeskuksen saamien tietojen mukaan virheellisistä mittareista. Säteilyturvakeskus ilmoitti tänään saaneensa tiedon asiasta Ukrainan ydinturvallisuusviranomaisilta.

Tshernobylin ydinvoimalan edustaja kertoi eilen, että voimalan tuhoutuneen nelosreaktorin radioaktiivisuusarvot olivat nousseet selvästi maanantaina. Voimalan edustaja Valentin Kupni sanoi, että kymmenestä mittarista kolme osoitti kohonneita arvoja.

Säteilyturvakeskus kertoi tänään, että Ukrainan ydinturvallisuudesta vastaavien viranomaisten johtaja oli kertonut Wienissä, että uusissa tutkimuksissa ei ollut havaittu mitään normaalista poikkeavia muutoksia.

Wienissä on parhaillaan menossa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n yleiskokous. Tästä syystä Ukrainan ydinviranomaiset katsovat, että tilanne oli aiheutunut mittauslaitteiden virhetoiminnosta, kerrottiin Säteilyturvakeskuksesta.

Greenpeace arvostelee säteilyviranomaisia

Ympäristöjärjestö Greenpeace arvosteli tänään Suomen säteilyviranomaisia. Greenpeacen mielestä on oudoksuttavaa, että Suomen säteilyturvallisuudesta vastaavat viranomaiset esittivät Tshernobylin uusimpien säteilyvuoto-uutisten yhteydessä arvioita reaktorin tilasta, vaikka he eivät olleet varhain tänä aamuna vielä saaneet yhteyttä Ukrainan viranomaisiin.

Tshernobylin ydinvoimalassa havaittiin säteilytasojen nousua reaktorissa numero neljä, jossa tapahtui reaktorisydämen sulaminen vuonna 1986. Greenpeacen ja myös Säteilyturvakeskuksen tänään Ukrainan viranomaisilta saaman tiedon mukaan säteilytason nousu on havaittu ensimmäisen kerran jo 12. syyskuuta eli lähes viikko sitten.

Greenpeace on toistuvasti vaatinut kaikkien reaktorien sulkemista Tshernobylissä välittömästi. Kansainvälisten asioiden päällikkö Heikki Reponen Säteilyturvakeskuksesta kertoi, että uutistoimistojen tiedot olivat asiassa seikkaperäisiä. Lisäksi sen tiedon perusteella, mitä on aiemmista vastaavista tapahtumista, arvio oli tehtävissä, tähdensi Reponen. Hän viittasi myös vuonna 1990 Tshernobylissä tapahtuneeseen onnettomuuteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.