Säteilylähde kateissa Kotkassa

Teollisuuslaitokselta Kotkan Sunilasta vuosi sitten kadonnut kobolttia sisältävä säteilylähde on edelleen kateissa. Mittauslaitteena käytetystä säteilylähteestä ei aiheudu vaaraa, ellei sitä irroteta suojuksestaan.

Ydinvaara

Toimistopäällikkö Mika Markkanen Säteilyturvakeskuksesta pitää laitteen purkamista epätodennäköisenä. -Kadonnut esine painaa 80 kiloa. Itse säteilylähde suojuksen sisällä on herneen kokoinen sylinterin muotoinen esine, hän selvittää kadonneen esineen rakennetta. -Säteilylähde on kaivettava tietoisesti esiin.
Jos joku pitäisi pientä säteilylähdettä esimerkiksi taskussaan, hänelle tapahtuisi Markkasen mukaan "lyhyessä ajassa suuri säteilyaltistus". Iho alkaisi punoittaa ja henkilöllä olisi suuri syöpävaara.

Kadonnutta säteilylähdettä käytettiin siilon pintakytkimen osana. Noin 240 megabecquereliä radioaktiivista kobolttia sisältävä lähde katosi purkutöiden yhteydessä. Se on pallomainen rautakuorella päällystetty lyijykappale, jonka läpimitta on 25 senttimetriä.

Säteilylähdettä on etsitty teollisuusalueelta ja purkutöistä vastanneen romuliikkeen kentältä. STUK on tehnyt mittauksia romukentällä, mutta lähdettä ei ole niissäkään löydetty. Säteilylähde voi olla edelleen teollisuuslaitoksen alueella tai romuliikkeen kentällä muun romun tai maan peitossa. Se on voinut kulkeutua myös muun purkuromun mukana pois.

Paljon säteileviä mittalaitteita

Teollisuudessa käytetään paljon mittauslaitteita, joiden toiminta perustuu niiden sisältämään radioaktiiviseen aineeseen. Ehjät ja asianmukaisesti käsitellyt laitteet ovat turvallisia. Mittalaitteen sisältämän radioaktiivisen aineen paljastaa laitteeseen kiinnitetty kilpi. Säteilylähteitä varten tarvitaan STUKin myöntämä turvallisuuslupa. STUK myös valvoo laitteiden käyttöä ja pitää niistä rekisteriä.

Sunilan tapaus ei johda turvallisuusmääräysten muuttamiseen. STUK kuitenkin arvioi tapauksen perusteella, mitä voitaisiin tehdä vastaavien tapausten ehkäisemiseksi. Suomessa on parin viime vuosikymmenen aikana löytynyt muutamia vanhoja mittalaitteita, joiden alkuperä ja omistussuhteet ovat epäselvät. Niitä on löydetty mm. ulkomailta tulleen romun joukosta.

Jos säteilylähteeksi epäily esine löytyy, asiasta on syytä ilmoittaa Säteilyturvakeskukseen. Säteilylähteen saa purkaa vain siihen koulutettu henkilö.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat