Mainos

Sateet lisäsivät vesivoimaa

Kesän runsaat sateet ovat kasvattaneet vesivoimalaitosten tuotantoa. Elokuussa vesivoimalla tuotettiin peräti 91 prosenttia enemmän sähköä kuin elokuussa 1997. Kesän kasvulukemista huolimatta vesivoiman tuotanto on vuositasolla pienentynyt hieman, kerrotaan Energia-alan keskusliitosta Finergystä.

Ennen kesäsateita toukokuussa tehty mittaus osoitti vesivoimatuotannon vähentyneen 15 prosenttia viime vuodesta. Sähkönkulutus sinänsä on kasvanut vuoden aikana 5,1 prosenttia. Elokuun lopussa vuositason sähkönkulutukseksi mitattiin 75,8 miljardia kilowattituntia. Se on 3,7 miljardia kilowattituntia suurempi lukema kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Sähkön pohjoismainen pörssihinta on painunut alas sekä runsaiden sateiden että sähkömarkkinoiden kilpailun voimistumisen takia.

Tuonti kasvoi yli 60 prosenttia

Viime vuoden syyskuusta sähkön nettotuonti on kasvanut 61 prosenttia. Elokuun lopussa sähkön nettotuonti oli 9,2 miljardia kilowattituntia eli 12,1 prosenttia sähkön kokonaiskulutuksesta. Tuonnin kasvusta huolimatta lukema ei hätyyttele vuosikymmenen taitteessa mitattua tuontiennätystä. Sähköntuonti oli kiivainta vuonna 1990, jolloin sähkön nettotuonniksi kirjattiin 10,7 miljardia kilowattituntia eli 17,2 prosenttia silloisesta kulutuksesta koko Suomessa. Sitä aiemmat tuontihuiput tilastoitiin 1970-luvun alkupuolella.

Viime vuoden syyskuusta sähkön vienti on jäänyt runsaaseen kymmenesosaan vuodentakaisesta. Samanaikaisesti tavanomainen lauhdutustuotanto on supistunut neljänneksen. Viime vuoden syyskuusta sähkön ja lämmön yhteistuotanto on kasvanut 10 prosenttia ja ydinvoiman tuotanto 7 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.