Sateet ja kylmyys ovat hidastaneet kylvöjä

Maaseutukeskusten liiton kasvutilannekatsauksen mukaan linjan Kymenlaakso-Etelä-Pohjanmaa pohjoispuolella kevätviljojen kylvöistä suuri osa on vielä tekemättä. Sateiden paikallisuuden takia erot maakuntien sisällä ovat suuret. Lapissa ohran kylvöt ovat juuri alkaneet ja nyt odotellaan säiden lämpenemistä.

Parin viime viikon viileät säät ja useat perättäiset hallayöt ovat tuhonneet rypsi- ja sokerijuurikaskasvustoja Etelä-Suomessa. Varsinais-Suomessa on esiintynyt perättäisinä öinä paikoin jopa kymmenen pakkasasteen halloja, jotka ovat vaurioittaneet kaikkia viljelykasveja, myös syysvehnää.

Toisaalta viileät kasvuolot ovat lisänneet syysviljojen pensomista ja kasvustoista on tullut tuuheita. Kasvustojen kehitys on hidastunut, ja kasvustot ovatkin nyt pääosin normaaliaikataulussa. Etelä-Suomen ensimmäiset viljakylvökset ovat vielä muutaman päivän edellä normaalista.

Rypsimaita kylvetty uudestaan

Rypsin ja sokerijuurikkaan kylvöt oli saatu päätökseen suuressa osassa Etelä-Suomea. Rypsimaita on jouduttu kylvämään uudestaan hallavioitusten takia etenkin Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä ja Uudellamaalla. Satakunnassa on kylvetty runsaasti uudelleen myös sokerijuurikasmaita.

Etelä-Savossa rypsistä on kylvetty puolet. Rypsin ja sokerijuurikkaan kasvustojen kunto on kirjava hallojen ja paikallisten rankkasateiden takia. Pellon pinnan kuorettumisen riski on edelleen olemassa, kunhan sadekausi päättyy ja sää lämpenee. Kuorettumaa on esiintynyt etenkin Turun ja Salon seudulla. Sokerijuurikkaan ensimmäisillä ruiskutuksilla alkaa olla jo kiire Varsinais-Suomessa, mikäli halla tai kuivuus ei ole ollut ongelmana. Lämmin vapunaika herätti juurikkaan tuholaiset.

Varhaisperunan satokausi alkamassa

Varastoperunan istutus on loppusuoralla Etelä-Suomessa. Varsinais-Suomessa istutuksista on tehty 75 prosenttia, kun taas muualla Etelä-Suomessa ollaan selvästi pitemmällä. Etelä-Pohjanmaalla tärkkelysperunasta on istutettu noin puolet ja ruokaperunasta 80 prosenttia. Keski-Pohjanmaan ruokaperuna-alasta on istutettu 60 prosenttia. Pohjois-Savossa istutuksista on tehty puolet ja Etelä-Savossa 15 prosenttia.

Varsinais-Suomessa avomaan varhaisperunan satokausi on alkamassa tällä viikolla ensimmäisillä tiloilla. Varsinaisen pääsadon arvioidaan valmistuvan parin viikon kuluessa. Hallavauriot ovat hidastaneet perunan kasvua ja tilojen väliset erot ovat suuret. Hallan torjunta on edellyttänyt sadetusta ja aiheuttanut lisäkustannuksia. Laidunkausi alkanut, ja ensimmäiset lehmät päässeet laitumelle.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja