Sateet happanevat yhä Kiinassa

Kiinassa puhdistuslaitoksia käytetään vasta, kun on epäilys joutua ympäristöviranomaisten tarkistettavaksi. Tästä syystä rikkidioksidipäästöt maassa jatkavat kasvuaan.

Upouusi rakennus on suuri kuin jalkapallokenttä. Sen rakentaminen on maksanut 10 miljoonaa euroa, mutta kukaan ei kuitenkaan laske sen varaan, että se täyttäisi joskus tehtävänsä.

Rakennus on pystytetty hiilivoimalan yhteyteen Meizhoun kaupunkiin Guangdondin eteläiseen maakuntaan Kiinassa. Siinä on tarkoitus käsitellä voimalan rikkidioksidipäästöjä niin, että ne vähenevät 95 prosenttia.

Laitoksessa työskentelevät ennakoivat kuitenkin, ettei heillä ole juurikaan töitä.

- Kaikki muut alueen puhdistuslaitokset otetaan käyttöön vasta, kun niiden johto on saanut vinkin siitä, että ympäristöviranomaiset aikovat tehdä tarkastuksen. Niiden käytössä pitäminen koko ajan on aivan liian kallista, sanoo insinööri Wang Tao hongkongilaisen tv-kanavan haastattelussa.

Tämä on hyvin tavanomaista. Viiden viime vuoden aikana Kiinassa on perustettu useita puhdistuslaitoksia hiilivoimaloiden yhteyteen, mutta vain vajaan kymmenen prosentin niistä arvioidaan olevan toiminnassa.

Tämän vuoksi rikkidioksidipäästöt jatkavat Kiinassa kasvuaan. Ne ovat jo nyt suurimmat maailmassa.

Sakot eivät pelota

Hallitus tuli mukaan vähentämään rikkidioksidipäästöjä 1990-luvun lopulla sen jälkeen, kun happosateet olivat alkaneet tuhota metsiä Etelä-Kiinassa. Tuolloin Kiinassa oli energian ylituotantoa, ja hallitus saattoi määrätä sulkemaan kaikki vanhanaikaiset ja saastuttavat hiilivoimalat.

Tämän seurauksena päästöt vähenivät merkittävästi aina 2000-luvun alkuun asti, jolloin edelleenkin jatkuva talouskasvu sai alkunsa. Vilkas taloudellinen toimeliaisuus on tämän jälkeen kasvattanut jälleen energiankulutusta.

- Suurin osa aiemmin suljetuista voimaloista on avattu uudelleen. Tämän lisäksi uusia hiilivoimaloita on rakennettu ympäri maata, kertoo ympäristöaktivisti Ma Jun South China Morning Post -lehdessä.

Hallitus on yrittänyt hillitä rikkidioksidipäästöjen kasvua määräämällä voimalaitokset rakentamaan yhteyteensä puhdistuslaitoksia. Tähän tarkoitukseen ne saavat lainoja, joita valtion pankit ovat velvollisia antamaan.

Kaksi kolmasosaa voimaloista onkin nyt rakennuttanut puhdistuslaitoksen, mutta useat niistä eivät ole toiminnassa.

- Voimalaitoksille voidaan langettaa täysin merkityksettömiä sakkoja, jos ne jäävät kiinni siitä, etteivät puhdistuslaitokset ole toiminnassa. Useimmat valitsevat rahansäästön pitämällä laitokset kiinni, vaikka se onkin laitonta, sanoo Ma.

Päästöt näyttävät siis vain jatkavan kasvuaan. Tämä on paha uutinen myös Kiinan naapurimaille, kuten Etelä-Korealle ja Japanille, jotka jo nyt kärsivät Kiinan happosateista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat