Satanen kuusesta? Voi maksaa vieläkin enemmän

Joulukuusten hinnoissa on huimia eroja. Kalleimmat kuuset maksavat Joulupuuseuran mukaan tänä jouluna satasen luokkaa.

– Kuuset maksavat noin 20 - 100 euroa. Helsingissä kookas, täydellinen puu voi maksaa enemmänkin, kertoo Joulupuuseuran puheenjohtaja Hanna Holma.

Kalleimmat joulupuut myydään juuri Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa.

– Mitä lähemmäs mennään metsiä, sitä halvempia joulukuusten hinnat ovat. Kuusia on halvempi tuoda, ja ihmisillä on mahdollisuuksia käydä omassa tai tutun metsässä.

Jopa puolet haetaan itse

Hintaan vaikuttavat myyntipaikan sijainnin ohella kuusen koko ja laatu. Kauniin tasainen kuusi maksaa siis epätasaista enemmän.

Erityisesti Etelä-Suomessa myös kasvatetaan joulukuusia, mutta halvimmat kuuset ovat kasvatettujen sijaan metsästä haettuja. Moni hakee kuusen metsästä myös itse.

– Jopa noin puolet kuusista haetaan itse. Kuusia myydään tänä vuonna 800 000 - 900 000 kappaletta, Holma arvioi.

Ulkomaisia kuusia Suomeen tuodaan noin 100 000. Näistä pääosa tulee Tanskasta ja jonkin verran Virosta.

Muovikuusissa eri hinnat ja värejä

Moni hankkii jouluksi perinteisen joulupuun sijaan muovikuusen.

Helsingin keskustan Stockmannilta kerrotaan, että muovikuusten suosio on kasvussa. Valikoimissa oli tänä talvena alun perin jopa seitsemäntoista eri mallia, niiden joukossa useita eri värejä. Joitakin malleja on vielä jäljellä.

Varisemattoman muovikuusen hinta voi nousta vielä huomattavasti kalleimpia perinteisiä kuusia korkeammaksi.

– Muovikuuset maksavat tyypillisesti parinsadan euron luokkaa. Jotkut mallit ovat edullisempia. Pieniä pöytäkuusia on myyty vain joidenkin kymmenien eurojen hintaan, Stockmann Helsingin tiimivalmentaja Sisko Ahonen kertoo.

Kuusia kotiinkuljetuksella

Ainakin pääkaupunkiseudulla suosiotaan on kasvattanut myös joulukuusen ostaminen internetistä kotiinkuljetuksella.

–Tämä on nyt neljäs tai viides vuotemme ja myynti on tuplaantunut joka vuosi. Tänä vuonna on tullut kaksi muutakin vastaavalla periaatteella toimivaa palvelua, kertoo yrittäjä Sami Villa Joulukuusipalvelu.fi:stä.

Pääkaupunkiseudulle kuusia toimittava Villan yritys ei enää ota uusia tilauksia, sillä kuuset ovat jo loppu. Villa arvioi kaupan luistaneen tänä vuonna myös säiden takia.

– Lumisade vaikuttaa kauppaan. Jos lunta sataa joulukuun alussa, menekki kasvaa, sillä ihmiset eivät pääse mökille hakemaan kuusta, Villa pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat