Mainos

Satamiin ulkomaalaisia ahtaajia?

AKT neuvottelee huomenna satamien sopimuksesta. Mikäli sopimukseen ei päästä, mahdollinen lakko alkaa kahden viikon kuluttua.

Container Financen hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordströmin mukaan satamien paikallisten toimijoiden pitämät pistelakot ovat olleet painostusta, eivät edunvalvontaa.

- AKT on mitä todennäköisimmin itse siunannut lakot, vaikka piiloutuukin paikallisen operaattorinsa taakse. He katsovat olevansa olemassa olevan lain ja järjestyksen yläpuolella, Nordsröm kertoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Helsingin ahtaustyötekijöiden osaston puheenjohtaja Asko Mäki-Rahkolan mukaan näin on toimittu jo neljännesvuosisata, eikä siitä ole koskaan aiemmin kukaan suurempaa rähinää nostanut. Siitä on tullut enemmänkin vakiintunut käytäntö.

- Ottakaa nyt järki käteen ja aletaan järkevästi keskustelemaan, hän lähettää terveisiä Nordströmille suorassa puhelinhaastattelussa.

- Nykyistä sopimusta on neuvoteltu lokakuun alusta ja mitään ei ole saatu aikaiseksi. Ei edes niitä asioita, mitkä on edellisessä sopimuksessa sovittu, ei edes niistä ole päästy sellaiseen sopimukseen että ne olisi täytetty.

Ahtaajat haluavat irtisanottavalle työntekijälle parempaa turvaa, eli vuoden palkkaa vastaava summan.

Kaikki keinot käytetään

Suurin osa Suomen satamista pysähtyy jos lakko tulee. Satamissa toimivat ahtausalan yritykset varautuvat jo mahdolliseen lakkoon.

Nordström kertoo, että heillä on helposti käytössä Euroopan Yhteisön alueelta tulevia päteviä työntekijöitä ja mahdollisuus reitittää laivoja uudelleen esimerkiksi Venäjän satamiin.

Mäki-Rahkolan mukaan satamaoperaattorien täytyy ottaa yhteyttä Euroopan ammattiyhdistyksiin mikäli haluavat käyttää ulkomaista työvoimaa ja yrittää saada apua sitä kautta. Sitä ei kuitenkaan saada, hän toteaa.

- Kaikkemme me tehdään. Jos käy kerta niin hölmösti, että lakko alkaa, niin täytyy silloin etujaan puolustaa.

(MTV3)

Haastattelussa Container Financen hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordström ja Helsingin ahtaustyöntekijöiden osaston puheenjohtaja Asko Mäki-Rahkola (Huomenta Suomi 9.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.