Mainos

Satamien laajennushankkeet uhkaavat Isoa valliriuttaa – uhanalaiset lajit vaarassa

Lisääntynyt teollisuustoiminta Ison valliriutan laidalla voi vahingoittaa vakavasti yhtä maailman tärkeimmistä luontokokonaisuuksista, varoittaa ympäristöjärjestö WWF:n teettämä raportti.

Raportista selviää, että Ison valliriutan lähistöllä olevien satamien laajentamisesta syntyvän ruoppausjätteen läjittämisellä voisi olla tuhoisia seurauksia herkälle ekosysteemille.

WWF vetoaa Australian hallitukseen, jotta kaiken ruoppausjätteen läjittäminen Ison valliriutan alueelle kiellettäisiin.

- Iso valliriutta on yksi planeettamme rikkaimmista meriekosysteemeistä. Se on koti monille uhanalaisille lajeille, arvokas taloudellinen voimavara Australialle sekä luonnon aarreaitta koko maailmalle. Riutan muuttaminen kaatopaikaksi olisi käsittämätön ratkaisu sekä ympäristön että talouden näkökulmasta, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Korallit ja uhanalaiset lajit vaarassa

Suunnitelmat satamien laajentamiseksi edellyttävät merenpohjan ruoppaamista noin 51 miljoonan kuutiometrin edestä, mikä riittäisi noin 50 pilvenpiirtäjän täyttämiseen. Vaarana on, että suuri osa jätteestä voitaisiin laskea Ison valliriutan herkkiin vesiin.

Ruoppausjäte voi aiheuttaa vahingollista veden samentumista ja kiintoaineen kulkeutumista arvioiden mukaan jopa 80 kilometrin etäisyydelle. Ruoppausjätteen läjitys mereen voi tukahduttaa koralleja ja heikentää uhanalaisten lajien, kuten merikilpikonnien, tulevaisuudennäkymiä.

Kivihiilen viennin kasvu perusteluna

Australia pyrkii jopa tuplaamaan kivihiilen vientikapasiteettinsa Queenslandin osavaltiossa, vaikka tuoreen analyysin mukaan osavaltion jo olemassa oleva kivihiilisatamakapasiteetti on nyt käyttämättömänä kolmanneksen ajasta. Satamien tämänhetkiset rakennussuunnitelmat perustuvat siihen, että yksin Queenslandin alueen kivihiilen vientikapasiteetti kasvaisi 637 miljoonaan tonniin vuodessa, vaikka lyhyen aikavälin ennusteiden mukaan koko Australian kivihiilen vienti olisi tätä huomattavasti vähemmän.

- Valliriutan suojelemiseksi ja sen tarjoamien 69 000 työpaikan turvaamiseksi Australian hallituksen tulee kieltää ruoppausjätteen läjittäminen koko Ison valliriutan maailmanperintökohteen alueelle”, sanoo WWF Australian pääsihteeri Dermot O’Gorman.

Jos asianmukaisia toimenpiteitä riutan tilan heikentymisen kääntämiseksi ei tehdä, alue voi joutua UNESCO:n vaarantuneiden maailmanperintökohteiden listalle.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.