Mainos

Satamat seisauttava mielenilmaus lyö suuren loven Suomen talouteen – ”Ylihuomenna lakolle lopullinen hintalappu”

7:48

SAK:n johtaja Jarkko Eloranta ja EK:n johtaja Ilkka Oksala päätyivät MTV:n Huomenta Suomessa samalle sohvalle, vaikka viime päivinä heidän välillään väittely aktiivimallista ja sen aiheuttamasta lakosta on käynyt kuumana.

EK:n johtaja Ilkka Oksala on sitä mieltä, että poliittiset kiistat eivät kuulu ammattiliittojen lakon piiriin. Lakosta tulee iso hintalappu Suomen taloudelle.

– Mehän ollaan hyvin huolestuneita siitä, että kuinka suuri osa Suomen taloudesta pysähtyy perjantaina. Me tietenkin toivoisimme, että tämänkaltaiset kysymykset eli erimielisyydet lainsäädännössä pystyttäisiin normaalein parlamentaarisin keinoin, Oksala perustelee.

SAK:n johtaja Jarkko Eloranta puolestaan sanoo, että perjantainen mielenilmaus on valitettavaa, mutta siinä mielessä oikeutettu, että se kuvaa sitä syvää epäoikeudenmukaisuuden tunnetta, joka koskee laajaa joukkoa suomalaisia.

– Meillä on kansalaisaloitteella yli 130 000 allekirjoittajaa ja ne on saatu kasaan hyvin nopeasti.  Tämän lisäksi ay-liikkeen jäsenistön keskuudesta on tullut hyvin paljon palautetta, että aktiivimallia ei voi viedä eteenpäin, Eloranta painottaa.

Elorannan mukaan ylihuomisella poliittisella lakolla haetaan vauhtia kansalaisaloitteen käsittelyyn eduskunnassa. Hänen mielestään aktiivimallissa on kyse työttömien toimeentulosta.

– Heidän toimeentuloaan tullaan melkein viisi prosenttia leikkaamaan. Aktiivimalli ei tuli työllistämään yhtään ihmistä, sillä se on vain keppi ja rangaistus, Eloranta huomauttaa.

Hänen mielestään nyt pitäisi pikemminkin miettiä sitä, miten työvoimapalvelut, työvoimahallinto ja työttömyysturva pelaisivat entistä paremmin yhteen. Asiantuntijoiden mukaan aktiivimalli kuitenkin synnyttäisi uusia työpaikkoja 5000-12000.

EK:n johtaja Ilkka Oksala muistuttaa, että meillä kaikilla on yhteinen huoli siitä, että yhä useampi työikäinen ja työkykyinen ihminen saataisiin Suomessa työhön.

– Nythän me käymme keskustelua niistä keinoista, millä työttömyyttä kyettäisiin vähentämään. Pidän kuitenkin erityisenä ongelmana sitä, että säädettyä lakia aktiivimallista ryhdytään näin laajamittaisella poliittisella työtaistelulla vastustamaan.

Mikä sitten on lopullinen hintalappu ylihuomiselle mielenilmaukselle?

-Nyt on ilmoitettu, että satamat suljetaan ja ulkomaankauppahan on niistä erittäin riippuvainen. Myös merkittävä osa teollisesta toiminnasta on työtaistelun piirissä. Mielenilmaukseen osallistuvien palkansaajien määrä ja taloudellinen vahinko pystytään laskemaan ylihuomenna iltapäivällä. Perjantai kertoo meille kokonaisuuden, jolloin hintalappu lasketaan ja ilmoitetaan, Oksala sanoo.

Katso koko keskustelu yllä. Mitä on ylihuomisen lakon takana? SAK:n johtaja Jarkko Eloranta ja EK:n johtaja Ilkka Oksala avaavat näkemyksiään aktiivimallista ja perjantaisesta poliittisesta lakosta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja