Satama Interactiven tiedottamisrikossyytteet kaatuivat

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt it-yhtiö Satama Interactivea ja sen vuoden 2000 johtoa vastaan nostetut syytteet tiedottamisrikoksesta. Valtionsyyttäjä valittaa päätöksestä hovioikeuteen.

It-yhtiö Satama Interactiven syytteet tiedottamisrikoksesta ovat menneet nurin Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeus katsoo, että yhtiö ei viivytellyt tulosvaroituksen antamisessa vuonna 2000.

Oikeuden päätös pelasti Satama Interactiven 100 000 euron yhteisösakolta, jota valtionsyyttäjä Pekka Koponen sille vaati. Vapauttava ratkaisu koski myös yhtiön vuoden 2000 johtoa, jolle Koponen olisi halunnut henkilökohtaiset päiväsakot. Syyttäjän mielestä yhtiö vitkutteli tulosvaroituksen julkistamisessa ja aiheutti näin vahinkoa sijoittajille keväällä 2000.

Oikeudenkäynnissä puntaroitiin, tiesikö johto yhtiön kurjasta jamasta jo reilusti ennen tulosvaroituksen antamista. Koposen mukaan asia oli selvää hallitukselle 11. huhtikuuta, jolloin se käsitteli ensimmäisen vuosineljänneksen tulosta. Tulosvaroitus kuitenkin annettiin vasta 26. päivä.

Myös käräjäoikeus piti näytettynä, että hallitus tiesi 11. päivän kokouksessaan tuloksen jääneen jälkeen ennusteesta. Oikeuden mukaan tappioiden laajuudesta ja lopullisuudesta ei kuitenkaan vielä tuolloin ollut varmuutta.

Tuomioistuin katsoi, että todellinen tilanne hahmottui silloiselle toimitusjohtajalle Heikki Rotkolle maajohtajien kokouksessa Dallasissa 17.-19. huhtikuuta. Vaikka tulosvaroituksen antamiseen vierähtikin useita päiviä, käräjäoikeudelta löytyi ymmärrystä: Dallasista saadut luvut oli tarkistettava ja niiden vaikutus arvioitava. Myös samaan ajankohtaan sattuneet pääsiäispyhät vaikuttivat vääjäämättä asian julkistamiseen.

Oikeus äänesti ratkaisusta

Syytteessä jutussa oli nykyisin MTV3 Oy:ssä johtajana toimivan Rotkon lisäksi viisi Satama Interactiven hallituksen jäsentä: Jukka Ant-Wuorinen, Ami Hasan, Samu Mielonen, Harri Roschier ja Heikki Westerlund. Heistä ainoastaan Roschier on edelleen hallituksessa.

Käräjäoikeus päätyi ratkaisuunsa äänestyksen jälkeen. Yksi lautamies olisi tuominnut johdon päiväsakkoihin ja antanut yhtiölle 70 000 euron yhteisösakon. Yksi lautamies puolestaan arvioi, että johto syyllistyi arvopaperimarkkinarikkomukseen. Sen syyteoikeus olisi kuitenkin ollut vanhentunut.

Valtionsyyttäjä ilmoitti heti tuoreeltaan vievänsä jutun hovioikeuteen. Hän sanoi aiemmin käräjillä, että yhteisösakon määrääminen olisi Sataman kohdalla tärkeää ennakkotapauksen saamiseksi. Lisäksi syyttäjä painotti pitävänsä nykyistä käytäntöä turhan lievänä.

Syyttäjien jättimäiset yhteisösakkovaatimukset eivät ole menestyneet tuomioistuimissa. Tänä vuonna mojovaa sakkoa on vaadittu Satama Interactiven ohella muun muassa Fortum Oilille eli nykyiselle Neste Oilille ja Wärtsilälle. Myös pörssiyhtiö FIMille on tulossa yhteisösakkovaatimus oikeustieteen tohtorin Kari Uotin rahojen kätkemiseen liittyen. Syyttäjä ei ole vielä julkistanut sakon määrää.

Pienehköjä yhteisösakkoja on tuomittu jonkin verran. Vaasan hovioikeus määräsi hiljattain seinäjokelaiselle yritykselle 10 000 euron yhteisösakon yritysvakoilujutussa. Joensuun käräjäoikeus puolestaan tuomitsi toukokuussa Outokummun kaupungin 14 000 euron yhteisösakkoon freonipäästön vuoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat