Sata sosiaalista suomalaisinnovaatiota - moni teilataan kopioiduksi

Suomalaiset ovat keksineet muutakin hyödyllistä kuin äitiyspakkauksen ja ksylitolin, käy ilmi vasta julkaistusta kirjasta.

Moni suomalainen keksintö kuitenkin teilataan helposti muualta kopioiduksi, arvelee 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta -teoksen koonnut Ilkka Taipale

Hyvää tekevien keksintöjen klassikoita Suomesta:  

-Naiset pääsivät vaaleissa ehdolle ensimmäisenä maailmassa vuonna 1906.

-Tupakkalaki oli aikansa edistyksellisin, kun tupakointia rajoitettiin vuonna 1976. 

-Ksylitolin löysivät suomalaistutkijat 1970-luvun alussa. 

-Oikeus isyyslomaan saapui 10 vuoden keskustelun jälkeen vuonna 1978. 

-Lämmin, maksuton kouluateria tuotiin koululaisten lautasille 1940-luvun alussa. 

-Jokamiehenoikeus on ikivanha osin maan tapaan, osin lakiin perustuva oikeus. 

-Astiankuivauskaappi syntyi 1940-luvulla Työtehoseuran aloitteesta. 

-Tekstiviestin idea syntyi 1980-luvun alussa, pc-käyttöjärjestelmä Linux vuonna 1990.  

(stt)

- Onhan saunakin ollut muualla, mutta meillä se on jäänyt eloon. Viikingeillä ja Venäjällä se on kuollut perimä, sanoo poliitikko, lääkäri ja kansalaisaktivisti Taipale. 

- Kyllähän aina joku väittää, että Englannissa olisi jokamiehenoikeus, mutta siellä on piikkilanka-aidat. Italiassa sienten poimiminen on maksullista tietyillä alueilla. 

Kirja valottaa sadan yhteiskunnallisesti hyvän idean taustoja. Teoksessa suomalaisen ansioksi luetaan muun muassa omaishoidon tuki ja asiakirjojen julkisuusperiaate, uskontokuntiin kuulumattomien nuorten Prometheus-leirit ja IRC-keskusteluverkko, ilmainen oikeusapu ja pyykkilaiturit. 

Myös jokaista lasta koskeva päivähoito-oikeus ja väestörekisteri ovat Taipaleen mukaan Suomesta. 

- Väestörekisteri oli yhteinen Ruotsi-Suomen kanssa, mutta näin pitkäaikainen ja perusteellinen rekisteri on yksi vanhimmista maailmassa, hän sanoo. 

Poikien kotitalous jäi pois 

Näillä sosiaalisilla keksinnöillä on edistetty suomalaisen yhteiskunnan jäsenten osallisuutta, toimeentuloa, terveyttä, sivistystä ja muuta hyvinvointia, sanoo presidentti Sauli Niinistö kirjan esipuheessa. 

Toisin kuin sosiaaliset keksinnöt, tekniset keksinnöt ovat Taipaleen mukaan saaneet pitkään huomiota Suomen talouden perustana. Sosiaaliset innovaatiot ovat kuitenkin nostaneet päätään 1990-luvun alusta. 

-Olen luennoinut hyvinvointivaltiosta ympäri maailmaa ja luettelen sen perustaksi viisi asiaa, Taipale kertoo. 

Näitä ovat maksuton koulutus yliopistoon asti, laaja kunnallinen itsehallinto, koalitiohallitukset ja kolmikanta, naisten ja miesten tasaveroisuus ja 100 000 kansalaisjärjestön kansalaisyhteiskunta. 

Taipaleen mukaan kirjasta jäi pois joitakin vielä varmentamattomia mutta todennäköisiä suomalaiskeksintöjä, kuten poikien kotitaloustunnit, veistoluokka, kotikonnun multiin tuodut sankarivainajat ja rintamamiestalot.  

Lue myös:

    Uusimmat