Mainos

Sata-Häme soi Lasse Pihlajamaan hanurin tahdissa

Harmonikkamusiikin uranuurtaja Lasse Pihlajamaa on pääosassa Nuoruusmuistoja-musikaalissa, jonka ensi-ilta oli eilen Ikaalisissa. Musikaali on osa Sata-Häme soi -tapahtumaa, jota Pihlajamaa oli mukana luomassa jo lähes 30 vuotta sitten

Jo viisivuotiaana Lasse Pihlajamaa himoitsi isoveljiensä arkkuun lukitsemaa haitaria.

- No, minäpäs keksin sitten jostain rautanaulasta muistaakseni semmosen avaimen, nehän oli semmosia löysiä lukkoja siihen aikaan ja sainkin auki sen ja otin sen hanurin omin lupineni ja jos ne vaan tietäis veljekset niin tulis kova selkäsauna, Lasse Pihlajamaa muistelee.

Selkäsaunaa ei tullut, sen sijaan Lassesta ja hanurista tuli erottamaton parivaljakko. Ilman nyt 85-vuotiasta Pihlajamaata ei harmonikka soisi Suomessa yhtä ponnekkaasti kuin se tänä päivänä soi. Taiteilijana, säveltäjänä, opettajana ja soittimen kehittäjänäkin tunnettuun Pihlajamaahan on Nuoruusmuistoja-musikaalissa virtuoosimaista soittajaa esittävän Eero Nissisenkin ollut helppo samastua.

- Kyllä hän esikuva on ollu ja varsinkin tässä vanhemmiten on alkanut ymmärtää hänen tärkeyden suomalaiselle harmonikkamusiikille, sanoo Nissinen.

Nuoruusmuistoissa ei käydä läpi yksin Pihlajamaan elämänkertaa ja musiikkia vaan siinä pyritään esittelemään myös hanurin sielua.

-Sielu on ehdottomasti hanurin palje eli hengitys. Ihan samalla idealla kuin laulajalla on hengitys kun hän laulaa. Sillä hengityksellä otetaan äänet ja kuinka kovaa ja millä maulla se sieltä tulee, et sen täytyy olla mun mielestä se sielu, Pihlajamaa sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.