Mainos

Sasser-madon leviäminen hidastui

Sasser-verkkomadon leviäminen on tänään hidastunut.

Uusia viruksen saastuttamia tietokoneita löytyi kuitenkin yhä.

- Näyttää siltä, että vauhti on pikkuisen hiipunut eli se ei leviä enää yhtä nopeasti kuin aiemmin, mutta leviää kuitenkin edelleen, kertoo tuotepäällikkö Mikael Albrecht tietoturvayhtiö F-Securesta.

Matoepidemian laajuus selvinnee lähipäivinä. Albrecht veikkaa viruksen leviämisen jatkuvan ehkä vielä pari päivää, minkä jälkeen se alkanee pikku hiljaa hiipua.

Tänään ei julkisuuteen ainakaan kerrottu suurista ongelmista, joita verkkomato olisi aiheuttanut suomalaisyhtiöille.

Viruksen saastuttamien tietokoneiden määrää on hankala arvioida. Albrecht arvelee, että luku on luultavasti alle miljoona maailmanlaajuisesti.

Sasser-verkkomadosta on löytynyt myös uusia muunnelmia. Liikkeellä on ollut ainakin neljää eri varianttia.

Sasser-madolle haavoittuvaisia ovat Microsoft Windows 2000- ja Windows XP -käyttöjärjestelmät. Mato aiheuttaa tietokoneen sammumisen ja käynnistymisen uudelleen arvaamatta.

Yritystasolla ongelmallisempina on pidetty kannettavia tietokoneita, jotka voivat saastua kotiverkon kautta. Kun kannettava sitten viedään työpaikalle, kytketään se yleensä suoraan yrityksen sisäverkkoon.

Kannettavakin tietokone on silti turvassa madolta, jos siinä on hyvä palomuuriohjelmisto tai sen käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat ajan tasalla.

- Tämmöistä matohan ei saa koskaan tapettua täysin. Eli tätä matoa tulee olemaan internetissä niin kauan kuin siellä löytyy Windows 2000- ja XP-koneita, Albrecht sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.