Mainos

Sasi: Vanhasen jääviysasia käsittelyyn jo ensi viikolla

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) kertoo, että ex-pääministeri Matti Vanhasen jääviysepäily otetaan valiokunnan käsittelyyn jo ensi tiistaina. Sasin mukaan kokouksessa pyydetään ensin Vanhaselta vastine oikeuskanslerin jääviyspäätökseen.

- Hän esittää ensin oman näkemyksensä ja sen jälkeen katsotaan kuinka edetään, Sasi sanoo.

Asian etenemisen aikataulua Sasi ei halua arvioida.

- Riippuu siitä, kuinka paljon selvityksiä asiassa tarvitaan. Hyvä tavoite olisi, että asiassa saataisiin ratkaisu syksyn aikana, mutta sitäkään ei välttämättä voi luvata.

- Seuraavaksi käydään oikeuskanslerin kirjelmä läpi. Olisi tarkoitus, että Jonkka itse olisi paikalla, että hän voisi kommentoida kirjelmää ja sen perusteita.

Seuraava askel Nuorisosäätiön avustuksista syntyneessä esteellisyysjupakassa olisi rikostutkinta, jota perustuslakivaliokunta voi pyytää poliisilta. Matti Vanhanen on tehnyt epäillyn rikoksen pääministerinä ollessaan ja silloin valtakunnanoikeus päättää asiasta, jos niin pitkälle mennään.

Sasi muistuttaa, että perustuslakivaliokunta arvioi ainoastaan valtioneuvoston jäsenten toimien lainmukaisuutta. Kansanedustajien toimet eivät kuulu valiokunnalle.

Sasin mukaan yhteys poliisiin, ja kysymys muista Nuorisosäätiön haaroista tulee ehkä ajankohtaiseksi, kun asian etenemisestä on saatu selvyys.

Kynnys Valtakunnanoikeuteen korkea

- Viime kädessä päätyy eduskunnan täysistunnon ratkaistavaksi, onko syytä ryhtyä toimenpiteisiin asiassa. Valtakunnanoikeus on sitten se, joka käsittelee ministeriä koskevia syytteitä, Sasi sanoo.

- Perustuslaki lähtee siitä, että kyseessä on erittäin olennainen virhe. Mitättömistä virheistä ei asiaa viedä valtakunnanoikeuteen. Olennainen tarkoittaa sitä, että siihen sisältyy esimerkiksi kysymys julkisesta luotettavuudesta.

Sasi sanoo, että asialla on nyt tavallista enemmän painoarvoa, koska kyseessä on entinen pääministeri.

Sasi ei ota kantaa siihen, tuliko Jonkan päätös yllätyksenä.

- Oikeuskansleri on tehnyt huolellista työtä, siinä mielessä minulla ei ole ollut mitään ennakko-odotuksia puolesta tai vastaan.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.