Mainos

Sasi vaatii Vanhasta tunnustamaan ulkopolitiikan ongelmat

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi jatkaa hallituksen ja presidentin ulkopoliittisen linjan arvostelua.

Sasi pitää edelleen kiinni siitä, että presidentti Tarja Halosen puhe YK:n täysistunnossa olisi pitänyt käsitellä etukäteen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Sasin mielestä ulkopolitiikan johto ja päätöksenteko on tällä hetkellä vähintäänkin sekavassa tilassa.

- Uuden perustuslain tarkoitus on, että Suomelle on ulkopolitiikassa vain yksi ja johdonmukainen linja. Siksi tasavallan presidentin päätöksenteko on sidottu valtioneuvoston myötävaikutukseen. Kantaa pitää hioa presidentin ja hallituksen kesken niin pitkään, että se on yhteisesti hyväksytty, Sasi opastaa.

Sasin mukaan jo presidentti Kekkosen aikana oli tapana, että presidentti neuvotteli hallituksen kanssa tärkeistä linjapuheistaan.

Sasi ei hyväksy pääministeri Matti Vanhasen vastausta, jonka mukaan Irakin sodan luonnehtiminen presidentin YK-puheessa kansainvälisen oikeuden vastaiseksi perustuisi suoraan Paavo Lipposen hallituksen aikaiseen kannanottoon, joka annettiin 7. maaliskuuta 2003.

- Kansainvälisen diplomatian kielessä sanonnoilla "ei hyväksyttävää" ja "ei kansainvälisen oikeuden mukainen" on suuri ero. Valiokunnassa tekemääni ehdotusta ihmisoikeuksien turvaamisesta ulkoministeri Tuomioja vastusti voimakkaasti, koska se hänen mielestään oli liiaksi Yhdysvaltoja ymmärtävä. Sanamuodot asetettiin siten kultavaa'alla, Sasi kuvailee.

Sasin mielestä myös presidentin ja pääministerin eri näkemykset rauhanturvalain uudistamisesta perustelisivat puheiden käsittelyä utvassa.

- Pääministerin kannan mukaan EU:n sotilaallisiin operaatioihin ei tarvita YK:n valtuutusta. Presidentin puhe leimaa tällaisen kannan kansainvälisen oikeuden vastaiseksi, Sasi tulkitsee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.