Mainos

Sasi: Lähdesuoja suuri yhteiskunnallinen kysymys

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi haluaa julkisuusperiaatteen ja yksityisyyden suojan tasapainon laajaan pohdintaan ennen uusia ratkaisuja.

Esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilain uudistusta pohtinut toimikunta esittää toimittajien lähdesuojan lieventämistä tarkoituksena estää yksityisyyden suojan loukkauksia.

Sasin mukaan Suomessa on käyty viime vuosina hyvin vilkasta keskustelua julkisuusperiaatteesta ja yksityisyyden suojasta. Useissa tilanteissa nämä kaksi perusoikeutta ovat vastakkain.

- Perustuslakivaliokunta joutuu useita kertoja vuodessa arvioimaan näiden kahden periaatteen sovittelemista ja oikeaa tasapainoa niiden välillä.

- Ongelma on, että asioita valmistellaan ja käsitellään hyvin yksitellen ja usein ensisijaisesti yhden perusoikeuden näkökulmasta. Kussakin lakiehdotuksessa on jokin perusoikeuden rajoittamistarve, jonka välttämättömyyden perustelemiseen kerätään mahdollisimman paljon argumentteja, Sasi toteaa.

Sasi haluaa, että julkisuusperiaatteen ja yksityisyyden suojan oikeuksista käytäisiin laaja yhteiskunnallinen keskustelu. Hän ehdottaa asiantuntijamietinnön laatimista. Mietinnön johtopäätökset voitaisiin kirjata perustuslain uudistamistyön yhteydessä ja/tai perustuslakivaliokunnan lausunnossa. Näin saataisiin Sasin mukaan täsmällisemmät ohjeet lainvalmistelua varten

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.