Mainos

Sasi ja Tuomioja tukkanuottasilla: "Oliko Kreikan ohjelma mielestäsi uskottava?"

Kimmo Sasi täräyttää MTV3:n Huomenta Suomen haastattelupöytään viidentoista sentin paksuisen paperinivaskan. Yhdessä läjässä on kaikki aineisto, jonka Portugali-työryhmä on saanut.

Paksuin paperi on Portugalin sopeutumisohjelma, jolla pyritään huolehtimaan siitä, että Portugali selviää velvoitteistaan.

– Nyt meillä on pöydällä ehdotus. Nyt sitä käsitellään Suomessa, ihan kuten muissakin jäsenmaissa. Suuri valiokunta päättää perjantaina mikä on Suomen linja, Sasi summaa.

Vieressä istuva SDP:n Erkki Tuomioja on sitä mieltä, että puolueen eilen asettamat kovat ehdot ovat perusteltuja, koska Kreikan kanssa otettu linja ei ole toimiva. SDP painottaa erityisesti paljon puhuttua sijoittajien vastuuta.

– Eli jos tappioita tulee, niitä ei maksa yksinomaan muiden maiden veronmaksajat, niinkuin nykyisessä ratkaisussa, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mielestä on tehtävä realistinen velkakestävyysarvio, ennenkuin mitään uusia päätöksiä tehdään. Hänen mukaansa nykyiselle linjalle ei olisi lähdetty, jos Kreikan kohdalla kunnollinen arvio olisi tehty.

"Oliko Kreikan ohjelma uskottava?"

Kimmo Sasin mukaan kaikki SDP:n asettamat ehdot ovat lähtökohtaisesti jo työryhmän papereissa. Hänen mukaansa on tehtävä uskottava sopeutusohjelma, että kansainvälinen valuuttarahasto ja EU voivat lähteä tukemaan Portugalia.

– Oliko Kreikan alkuperäinen ohjelma mielestäsi uskottava? Tuomioja sivaltaa.

– Silloin kun se hyväksyttiin, niin se arvioitiin uskottavaksi. Siitä voidaan toki keskustella, oliko se sitä, Sasi vastaa.

Sasin mielestä lähtökohtana kaikilla on oltava se, että jos Portugalia tuetaan, uskotaan maan selviämiseen.

Tuomiojan mielestä kaikki tarpeellinen ei ole vielä mukana paketissa. Hänen mukaansa vasta vuonna 2013 voimaan tulevassa pysyvässä mekanismissa on kunnolla esillä sijoittajavastuu ja EU-lainojen ensisijaisuus.

– Nyt täytyy katsoa mitä väliaikaiseen vakausmekanismiin saadaan vielä lisättyä. Oleellista on nyt nähdä kokonaisuus, nyt päätetään paitsi Portugalista, myös väliaikaisesta sekä pysyvästä mekanismista, Tuomioja sanoo.

– Lisäksi Kreikan tilanne leijuu koko ajan mukana.

Sasi puolustaa pysyvää järjestelyä. Hänen mukaansa siinä on kuitenkin riittävän selkeästi ilmaistava aikaisempien lainojen toissijaisuus, jotta korkealla korolla lainaa antaneet kärsivät myös tappioita.

Mikä on teidän vaatimuksenne?

Sasin mukaan SDP ei ilmaissut riittävän selkeästi omia vaatimuksiaan. Hän penää Tuomiojalta yhtä konkreettista vaatimusta, jonka SDP haluaa paperiin.

– Kaikki paperista jo löytyvät. Ei tässä voi tarjota karamellia, että tyydyttekö tähän. Tässä on huomioitava kokonaisuus, Tuomioja vastaa.

Sasin mukaan Suomi haluaa nyt tekstiin tiettyjä vaatiumksia. Niitä on jo olemassa, mutta hän kaipailee SDP:n omia.

– Ne eivät oikein selviä teidän paperista, vaikka siinä oli sinänsä hyviä tavoitteita. Mikä on konkreettinen vaatimus Portugali-sopimukseen? Sasi vaatii vastausta.

– Tässä puhutaan muustakin kuin Portugalista, Tuomioja painottaa edelleen kokonaisuuden katsomista.

Katso Kimmo Sasin (kok) ja Erkki Tuomiojan (sdp) haastattelu: (Huomenta Suomi 11.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.