Mainos

Sasi: Huippuvirkojen hakijat myös eduskunnan arvioitavaksi

Kimmo Sasi viittaa haastattelussa äskeiseen korkeimman oikeuden presidentin nimitykseen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi haluaa, että eduskunta pääsee sanomaan sanansa korkeimpien virkamiesten nimityksistä. Sasin mielestä uusi menettely lisäisi nimitysten avoimuutta ja julkista kontrollia.

Sasi ehdottaa Aamulehden haastattelussa, että ennen korkeimpien virkamiesten nimityksiä eduskunnan valiokunta, jonka alaan asia kuuluu, saisi haastatella 3-5 papereiden perusteella pätevintä hakijaa. Valiokunta antaisi hakijoista oman lausuntonsa.

Lausunto ei muodollisesti sitoisi nimitystä esittelevän ministerin, hallituksen eikä presidentin käsiä, mutta nämä joutuisivat perustelemaan selkeästi oman kantansa, jos nimitysesitys tai -päätös poikkeaisi valiokunnan ehdotuksesta. Sasi uskoo, että tällainen menettely parantaisi nimitysten valmistelun huolellisuutta ja julkista kontrollia.

Sasi viittaa haastattelussa äskeiseen korkeimman oikeuden presidentin nimitykseen. Presidentti nimitti virkaan Pauliine Koskelon, mutta nimityspäätöksen perusteluja ei annettu julkisuuteen. Nimitysasiakirjoissa ei myöskään vertailtu ehdokkaiden pätevyyttä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.