Mainos

Sasi: EU vie, Suomi vikisee

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mielestä Suomessa ollaan liian arkoja ottamaan kantaa ja tekemään ehdotuksia EU:n kehityksestä.
-Meillä on Suomessa liian paljon sitä asennetta, että hyvä on, on pakko seurata perässä, vikisten - mennään kun on pakko. Prosessi kulkee joka tapauksessa johonkin suuntaan. Vain olemalla aktiivisia voimme vaikuttaa mihin suuntaan mennään, Sasi sanoi Marseillessa.

Sasi sanoi tukevansa pääministeri Paavo Lipposen ehdotusta EU:n perustuslain laatimiseksi. Sasin mielestä on tarpeellista selvittää, mitkä asiat kuuluvat unionille, mitkä jäsenmaille.
-On korkea aika katsoa, mitä kenellekin kuuluu, ettei jokainen puuhastele kaikilla alueilla, täydellisen sekaannuksen vallassa. Perustuslain merkityksen ratkaisee se, millainen vallanjako luodaan.

Sasin mielestä ongelmaksi voi muodostua, jos unioni tavalla tai toisella asetetaan kansallisvaltioiden yläpuolelle. Se on hänestä kehityskulku, joka ei ole Suomen kannalta toivottava.
-Keskustelua ei pitäisi käydä siitä, luodaanko perustuslaki vai ei, vaan siitä minkälainen perussäännöstö luodaan.

Sasi katsoo, että EU:n perussopimukset on joka tapauksessa pian kirjoitettava uusiksi, sillä ne ovat kehittyneet sellaiseksi ryteiköksi, ettei niiden yksiselitteinen tulkitseminen ole enää mahdollista. Nykyistä tasapainoa EU:n toimielinten välillä ei Sasin mielestä tarvitse ratkaisevasti muuttaa. Komission suhteellinen heikkous on hänestä enemmän suhdanneluontoista kuin rakenteellista.

Paras tapa vahvistaa komissiota maltillisella tavalla, mikä Sasin mielestä on perusteltua, on vahvistaa komission puheenjohtajan asemaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.