Mainos

SAS:n ongelmakoneiden lentokielto johti kaaokseen

Lentokielto asetettiin, koska konetyypille sattui jälleen viime yönä vaaratilanne. SAS lentää normaalisti kyseisillä koneilla päivittäin Tampereelta ja Turusta Kööpenhaminaan.

Skandinavian lentoyhtiön SAS:n ongelmakoneiden lentokielto on johtanut kaaokseen, joka koski useita tuhansia lentomatkustajia. Yhtiön mukaan lentokielto vaikuttaa lähipäivinä lähes 10 000 matkustajaan, joille on löydettävä vaihtoehtoinen kuljetus.

Lentoyhtiö joutui Kööpenhaminassa hankkimaan lisähenkilökuntaa avustamaan matkustajia, joiden lennot peruttiin. Tanskan rautatiet laittoi liikenteeseen lisää junavuoroja helpottaakseen tilannetta.

Kanadalaisvalmisteisten Dash 8-400 -tyypin koneiden lentokielto laajeni, kun Japan Airlines ja norjalainen Wideröe-yhtiö kielsivät lennot kyseisillä koneilla. Pelkästään SAS:lla on 23 kiellon piirissä olevaa konetta.

Viimeinen pisara

SAS määräsi koneet lentokieltoon sen jälkeen, kun yhtiön lento Kööpenhaminasta Liettuan Palangaan päättyi hätälaskuun Vilnan kentälle viime yönä.

Koneen lentäjä havaitsi koneen laskutelineissä vikaa ja päätti tehdä hätälaskun Vilnaan. Laskussa koneen toinen pyörä rikkoutui, mutta kaikki koneessa olleet 52 henkilöä saatiin evakuoitua turvallisesti vaurioituneesta koneesta.

Sunnuntaina Tanskan Ålborgissa koettiin kauhun hetkiä, kun Dash 8-400 -tyypin koneella oli ongelmia laskutelineiden kanssa. Koneen toinen moottori ja siipi syttyivät tuleen, mutta kaikki 73 ihmistä saatiin pois koneesta.

Maanantaina kaksi Kööpenhaminasta Prahaan matkalla olutta konetta joutui kääntymään takaisin teknisten vikojen vuoksi.

Koneen valmistajayhtiö Bombardier kehotti tarkastamaan samaa tyyppiä olevia koneita ennen lentojen jatkamista. Kehotus koski koneita, joilla on yli 10 000 lentoa takana.

Kielto vaikuttaa myös suomalaismatkustajiin

SAS lentää normaalisti Dash 8-400 -koneilla päivittäin Tampereelta ja Turusta Kööpenhaminaan. Yhtiön Suomen viestintäjohtaja Tom Christides kertoo, että näille lennoille lipun ostaneet matkustajat pyritään kaikin keinoin kuljettamaan perille.

- Lennot Turusta Kööpenhaminaan lennetään tällä konetyypillä ja Tampere-Kööpenhamina -välillä yksi lento päivässä on juuri tällä konetyypillä. Ne on peruutettu tältä päivältä ja huomispäivältä, Christides sanoo.

Christides ei osaa tässä vaiheessa sanoa, pystytäänkö kuljetuksia korvaamaan jollain tavalla.

- Yli 20 konetta on maassa tällä hetkellä, eli liikennettä täytyy järjestellä uudelleen aika paljon. Ja pystytäänkö sitten korvaamaan, en vielä tiedä.

Christidesin mukaan Kööpenhaminasta Liettuan Palangaan matkalla olleen koneen laskutelineessä havaittiin vika, ja miehistö päätti siksi laskeutua Vilnan lentokentälle. Laskeutumisvaiheessa koneen laskuteline antoi periksi.

(MTV3-STT-Ritzau-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.