Mainos

SAS:n Dash-koneilla kysyntää

SAS:n hylkäämiä Dash-koneita on jo kyselty muista lentoyhtiöistä. SAS:n lentojen peruutukset ovat tulossa kalliiksi koneet valmistaneelle Bombardierille.

Pohjoismaisen lentoyhtiön SAS:n Dash-matkustajakoneiden tekniset ongelmat eivät ole säikäyttäneet kaikkia lentoyhtiöitä. SAS on jo saanut kanadalaisvalmisteisista Dash-koneista kyselyjä muilta lentoyhtiöiltä, yhtiöstä kerrotaan Berlingske Tidende -lehdelle.

SAS päätti viikonvaihteessa luopua kokonaan Dash-8-Q-400 -potkuriturbiinikoneiden käytöstä tuoreimman vaaratilanteen jälkeen. Sen jälkeen SAS:lle on tullut kyselyjä Dash-koneista, jotka ovat yhtiöllä leasing-sopimuksella.

Lauantaina Kööpenhaminaan Kastrupin lentokentälle laskeutunut Dash-kone nyykähti oikealle laskutelinevian takia, mutta tilanteesta selvittiin ilman henkilövahinkoja.

Tanskalaisen onnettomuustutkintalautakunnan mukaan Kastrupin vaaratilanne johtui erilaisesta viasta kuin syyskuussa Ålborgissa ja Vilnassa, missä samantyyppiset Dash-koneet joutuivat vaaraan myös laskutelinevikojen takia.

Edellisillä kerroilla syypäänä oli alustavan tutkinnan mukaan hydraulijärjestelmän ruostunut pultti, mutta tällä kertaa koko järjestelmä seisahtui ja vika esti koneen oikeanpuoleista laskutelinettä laskeutumasta kunnolla, arvioi lautakunta alustavasti.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA voi velvoittaa EU-maissa liikennöivien koneiden osia tarkastettavaksi. EASA:n tiedottaja arvioi kuitenkin, että Q-400-tyyppi ei kuitenkaan menetä lentokelpoisuushyväksyntäänsä kokonaan.

Lentokoneet valmistanut Bombardier on vakuuttanut, ettei Dash-koneiden laskutelineissä ole valmistusvikaa.

Laskutelinevikoja on ilmennyt viime aikoina vain SAS:lla, jonka käytössä olevat mallit ovat vanhimpia Dash-koneita 2000-luvun alusta. Dash-koneita on rakennettu 164, ja niitä on käytössä 22 lentoyhtiöllä.

Bombardierin osakekurssi putosi maanantaina yhdeksän prosenttiyksikköä. Imago-ongelman lisäksi SAS:n Dasheista on tulossa yhtiölle jälkilasku: SAS vaatii lentokonevalmistajalta korvauksia peruuntuneista lennoista koituneista tappioista.

SAS joutui perumaan eilen puolensataa lentovuoroa.

(MTV3-STT-Ritzau-TT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.