Sars-virus luultua sitkeämpi

Sars-viruksen on havaittu pysyvän useita tunteja elinvoimaisena erilaisilla muovipinnoilla ja jopa päiväkausia ihmisen jätöksissä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreen raportin mukaan sars-virus on yllättävän pitkäikäinen. Uusien tutkimustulosten mukaan sars leviää sekä pisaratartuntana että saastuneiden esineiden kautta.

Virus voi pysyä elinvoimaisena viikkoja ihmisen kehon ulkopuolella. Virus pysyy useita tunteja elinvoimaisena myös erilaisilla muovipinnoilla ja jopa päiväkausia ihmisen jätöksissä. Viruksen on havaittu säilyvän sairastuneen ihmisen ulosteessa ja virtsassa useita tunteja, joskus jopa neljä päivää. Maailman terveysjärjestön mukaan normaalit desinfiointiaineet sekä yli 56 celsiusasteen lämpötila tuhoavat viruksen kuitenkin nopeasti.

Kiina raportoi tänään 160 uudesta sars-tapauksesta ja yhdeksästä tautiin menehtyneestä. Kiinassa on tähän mennessä sarsiin kuollut 206 ihmistä ja tartunnan on saanut 4280 ihmistä.

Hongkongissa tautiin on kuollut kolme ihmistä lisää ja kahdeksan ihmistä lisää on saanut tartunnan, kertoivat terveysviranomaiset tänään.

Taiwan ilmoitti kahdesta uudesta sars-kuolemasta. Uusia tautitapauksia ei kuitenkaan ole havaittu. Sars-kuolonuhreja on nyt yhteensä kymmenen Taiwanissa, terveysviranomaiset kertovat.

Sars laantunut Singaporessa

Sars-kuume näyttäisi olevan talttumassa Singaporessa, jossa uusia tautitapauksia ei ole havaittu kahteen vuorokauteen.

Hallituksen tiukat karanteenimääräykset ovat tuottamassa tulosta, sillä viime viikolla uusia tapauksia oli vain neljä. Hallitus varoitti kuitenkin, että taistelu tautia vastaan jatkuu.

-Suurin vaara on nyt -- että höllennämme määräyksiä, totesi varapääministeri Tony Tan.

Singaporessa taudin on tähän mennessä saanut 203 ihmistä, joista 26 on kuollut.

Kyläläiset mellakoivat Kiinassa sars-karanteenia vastaan

Sadat kiinalaiset mellakoivat tänään eri puolilla maata ja vaativat, että asuinalueiden läheisyyteen perustetut sars-karanteenikeskukset pitää siirtää muualle. Arviolta tuhat kyläläistä saartoi paikallisen hallintorakennuksen muun muassa Xiandien kaupungissa itäisessä Kiinassa.

Viranomaisten mukaan mielenosoittajat aloittivat rähinöinnin ja tuhosivat poliisiautoja Zhejiangin maakunnassa, koska he eivät halua sairastuneita lähelle kotejaan.

Itäisessä Nanjingin kaupungissa on pantu tähän mennessä tiettävästi 10 000 ihmistä karanteeniin ja pääkaupungissa Pekingissä yli 15000.

Uudet tiedot sarsista eivät muuta Suomen suosituksia

Sars-viruksesta saadut uudet tiedot eivät ainakaan tuoreeltaan muuta Suomessa annettuja ohjeita maahan palaaville matkailijoille.

Kansanterveyslaitoksen epidemiologiylilääkärin Petri Ruudun mukaan sarsin pitkä säilyvyys ei tuo ensihätään muutoksia sarsista annettuihin viranomaisohjeisiin.

(MTV3-Reuters-STT)

Lue myös:

    Uusimmat