Mainos

Sarkozyn vaalivoitto johti rettelöintiin

Ranskan poliisi on pidättänyt satoja ihmisiä vaaliyön mellakoissa. Tuleva presidentti Nicolas Sarkozy vannotti kiitospuheessaan ystävyyttä Yhdysvaltain kanssa ja lupasi Ranskan taistelevan voimallisesti ilmastonmuutosta vastaan.

Poliisi on pidättänyt eri puolilla Ranskaa yhteensä lähes 600 ihmistä, jotka olivat mellakoineet vaalituloksen selvittyä sunnuntai-iltana.

Presidentiksi äänestetyn Nicolas Sarkozyn vastustajat riehuivat ja polttivat yli 700 autoa. Poliisi käytti mellakoijia vastaan kyynelkaasua ja vesitykkejä monissa kaupungeissa.Yhteenotoissa loukkaantui lähes 80 poliisia.

Levottomuudet alkoivat Pariisin keskustassa sijaitsevalta Bastillen aukiolta, jonne oli kokoontunut yli 5000 hävinneen sosialistien ehdokkaan Segolene Royalin kannattajaa odottamaan ääntenlaskun tuloksia. Noin 300 rettelöitsijää, joista osa oli naamioitunut huivein, heitteli mellakkapoliisia pulloilla ja kivillä. Suurin osa Royalin kannattajista käyttäytyi kuitenkin rauhallisesti.

Poliisi tyhjensi aukion mellakoijista ja kannattajista keskiyöllä. Seiniin oli monin paikoin kirjoitettu tekstejä, joissa Sarkozya syytettiin fasistiksi.

Myös Marseillessa poliisi hajotti noin 300 mielenosoittajan joukon kyynelkaasulla. Muissakin kaupungeissa oli Sarkozyn vastustajien ja poliisin yhteenottoja.

Sarkozylle satoi onnitteluja

Sarkozy on saanut onnitteluita eri puolilta maailmaa. Ensimmäisten onnittelijoiden joukossa oli Yhdysvaltain presidentti George Bush, joka soitti Sarkozylle pian tuloksen selvittyä.

-Yhdysvallat ja Ranska ovat historiallisia liittolaisia ja kumppaneita. Presidentti Bush odottaa innolla yhteistyötä Sarkozyn kanssa, kun jatkamme vahvaa kumppanuuttamme, sanoi Valkoisen talon edustaja.

Italian keskusta-vasemmistolainen pääministeri Romano Prodi vakuutti viestissään, että hän pitää Sarkozya ystävänään. Myös Prodi ylisti maiden läheistä suhdetta.

-Maani, hallitukseni ja minä itse, henkilökohtaisesti, pidämme Ranskaa tärkeänä liittolaisena ja teitä, henkilökohtaisesti, ystävänä.

Sarkozyn kannattajat ovat puolestaan juhlineet vaalivoittoa. Concorden aukio Pariisin keskustassa täyttyi Sarkozyn voittoa juhlivista ranskalaisista.

Tunnelma tuhansien ihmisten täyttämällä aukiolla oli hillityn innostunut. Paikalla oli paljon myös perheitä. Tulevan presidentin saapumista paikalle lämmiteltiin musiikkiesityksin.

Aukion laidalla lehdet myivät laajoja erikoispainoksia uudesta presidentistä jo ennen ääntenlaskun päättymistä. Esimerkiksi L'Express-viikkolehti oli tehnyt 50 sivun paketin.

Odotettu tulos

Vaalien ennakkosuosikki Sarkozy sai kaikista äänistä 53 %. Vastaehdokas Royal jäi selvästi taakse, 47 prosenttiin. Tulos ei sisällä ulkomailla asuvien ranskalaisten ääniä.

Ääntenlaskennan tulos vastasi ennakkolaskelmia. Tulos ei jättänyt tilaa selittelyille, sillä äänestysprosentti nousi erittäin korkeaksi. Vaalien toisen kierroksen äänestysprosentti, 85, on korkein sitten vuoden 1981.

Illalla julkistettujen tulosennusteiden selvittyä Sarkozyn kannattajat puhkesivat UMP-puolueen päämajan luona hurjaan huutoon.

- Me voitimme, me voitimme, kannattajat huusivat.

Tappion kärsinyt Royal ilmestyi kannattajiensa eteen lähes heti ennusteiden julkaisun jälkeen. Hän vakuutti, että vasemmistolle tulee vielä uusia tilaisuuksia.

- Jatkan taistelua vasemmiston naisena, Royal lupasi.

Sarkozy vetosi yhtenäisyyden puolesta

Sarkozy lupasi kiitospuheessaan olla koko Ranskan presidentti. Samalla hän painotti kunnioittavansa sosialistien Segolene Royalia sekä hänen äänestäjiään.

- Royalin kunnioittaminen tarkoittaa niiden miljoonien ranskalaisten kunnioittamista, jotka äänestivät häntä, Sarkozy sanoi Pariisissa.

- Näkemyseroista huolimatta haluan sanoa, että minulla on vain yksi Ranska, liikuttuneeksi omaa oloaan kuvaillut voittaja sanoi.

Sarkozy lähetti ensi töikseen myös tukun ulkopoliittisia viestejä. Hän vakuutti olevansa sydämeltään eurooppalainen ja uskovansa Euroopan unioniin. Yhdysvalloille hän vakuutti Ranskan olevan maan liittolainen.

Sarkozy myös sanoi Ranskan taistelevan voimallisesti ilmastonmuutosta vastaan.

- Haluan sanoa heille, he voivat luottaa meidän ystävyyteemme.

"Sarkozy tuo uudistuksia"

Monet Sarkozyn kannattajista olivat saapuneet UMP:n päämajalle jo tunteja ennen äänestyksen päättymistä.

Sarkozy tuo tukijoidensa mukaan Ranskaan kauan kaivattuja uudistuksia erityisesti taloudessa. Ranskaa rasittaa yhä korkea työttömyys, ja talouskasvu on hidasta.

- Ranska on vajonnut jo liian kauan. On aika, että alamme vihdoin ottaa muita Euroopan maita kiinni, opettajana työskentelevä Cecile Robin kertoi.

- Työnteon arvostus on palautettava, liian moni elää tuilla, Genevieve Gabillon nyökkäili.

Paikalle tulleet eivät uskoneet, että kiistellyn Sarkozyn voitto johtaisi mellakoihin, joista Segolene Royal varoitteli ennen vaalia.

- Joku voi kyllä yrittää, Agathe Bastien pohti.

- Sarkozyn tukijat eivät mellakoisi, jos Royal voittaisi, se on kunnioitusta. Miksi Royalin tekisivät toisin, jos Sarkozy voittaa? hän kyseli.

Hän ei pitänyt lainkuuliaisuutta ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa kannattavaa Sarkozya vaarallisena.

- Se on hänen vastustajiensa luomaa pelottelua ja mustamaalausta.

Sarkozy on luvannut uudistaa Ranskaa ripeästi ja perinpohjaisesti. Presidentillä on Ranskassa laajat valtaoikeudet. Hänen mahdollisuutensa ajaa läpi uudistuksia riippuvat kuitenkin olennaisesti parlamentin tuesta. Siten kesäkuun parlamenttivaaleista on tulossa Sarkozylle hyvin tärkeät.

Uusi presidentti aloittaa työt 17. toukokuuta. Hän seuraa virassa oikeiston Jacques Chiracia, joka on johtanut Ranskaa vuodesta 1995 asti.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.