Mainos

Sarkozyn jättikokous valtaa Pariisin

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn ideoima jättitapahtuma, EU:n ja Välimeren huippukokous valtaa Pariisin sunnuntaina.

Yli 40 valtion kokouksessa vastakkain joutuvat samalla sellaisetkin johtajat, jotka eivät juuri välitä toisistaan. Esimerkiksi Israelin pääministerin Ehud Olmertin ja Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kohtaamisesta ei odoteta erityisen lämmintä.

Sarkozy on silti houkutellut suurella vaivalla paikalle lähes koko Välimeren alueen poliittisen kerman. Mukana ovat muun muassa Egyptin johtaja Hosni Mubarak, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ja Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan.

Ainoastaan Libyan johtaja Muammar Gaddafi on kieltäytynyt kustusta. Hänestä tapahtuma on vihamielinen, koska Israel on paikalla.

Osa johtajista saapuu tosin Pariisiin hieman vastahakoisesti. Esimerkiksi Turkin Erdogan ei ole lainkaan ihastunut Sarkozyn Välimeri-politiikkaan. Turkin EU-jäsenyyttä vastustava Sarkozy halusi alun perin kehittää erillisen Välimeren ja EU:n unionin juuri vaihtoehtona EU:n laajentumiselle.

Samalla Sarkozy on saanut kritiikkiä Syyrian al-Assadin kutsumisesta paikalle. Maa on ollut hyljeksitty varsinkin vuoden 2005 jälkeen, jolloin sitä epäiltiin osallisuudesta Libanonin entisen pääministerin Rafiq Haririn murhaan.

Suureellinen hanke kariutui

Sarkozy halusi alun perin luoda Välimeren unionista suureellisesti kokonaan uuden liiton. Ajatus kuitenkin vesittyi matkalla. Etenkään Saksa ei innostunut siitä, että Välimeren politiikkaan käytettäisiin valtavia määriä EU-rahaa, josta suuri osa tulee juuri Saksan kukkarosta.

Niinpä sunnuntaista onkin tulossa pitkälti juhlallinen diplomaattinen näytelmä, konkretia voi kolmen tunnin tapaamisessa jäädä vähemmälle.

Kokous osuu tarkoituksella Ranskan kansallispäivän aattoon, ja maanantain koreisiin juhlallisuuksiin on kutsuttu kaikki kokousvieraat.

Suomea edustavat sekä pääministeri Matti Vanhanen että presidentti Tarja Halonen. Kotimaassa kokous on ennakkoon herättänyt kiinnostusta lähinnä siksi, että Vanhasen naisystävä Sirkka Mertala osallistuu myös Sarkozyn ja tämän vaimon Carla Brunin isännöimälle illalliselle sunnuntaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.