Mainos

Sarkozy patistelee Saksaa ydinvoiman käyttöön

Saksa on päättänyt luopua ydinvoimaloistaan vuoteen 2020 mennessä.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy patistelee Saksaa ydinvoiman käyttöön. Sarkozy kehui ydinvoimaa liittokansleri Angela Merkelille johtajien tapaamisessa.

- Haluaisin, että Ranskan ja Saksan tavoitteet kulkisivat samaan suuntaan, Sarkozy kommentoi ydinvoimaa lehdistötilaisuudessa Saksan Mesebergissä.

- Ydinvoima on tulevaisuuden energiaa.

Ranska on ydinvoiman suurvalta, ja maan sähköstä enemmistö tuotetaan ydinvoimalla. Saksa on puolestaan päättänyt luopua ydinvoimaloistaan vuoteen 2020 mennessä.

Kristillisdemokraatti Merkelille asia on vaikea. Hänen oma puolueensa tukee ydinvoimaa, mutta hallituksessa niin ikään istuvat sosiaalidemokraatit eivät. Hallitus on sopinut, ettei päätökseen ydinvoimasta luopumisesta kajota nykyisellä hallituskaudella.

Paineet päätöksen kumoamiseksi voivat kuitenkin nousta lähivuosina, sillä Saksalla on vaikeaa vähentää hiilidioksidipäästöjään ilman ydinvoimaa.

Ranska ja Saksa ovat tottuneet ydinvoimayhteistyöhön, sillä saksalainen Siemens omistaa kolmanneksen ranskalaisesta ydinvoimayhtiöstä Areva NP:stä. Yhtiö rakentaa myös Olkiluodon uutta voimalaa.

Lehdistössä on tosin huhuttu, että Sarkozy haluaisi ostaa Siemensin ulos yhtiöstä ja tehdä siitä täysin ranskalaisen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.