Mainos

Sarkozy matkaa Tshadiin setvimään lapsiselkkausta

Ranskalaista avustusjärjestöä L'Arche de Zoeta syytetään yrityksestä viedä yli sata lasta laittomasti Tshadista Ranskaan. Järjestö väitti lapsia sotaorvoiksi, mutta tutkimukset ovat osoittaneet väitteet vääriksi.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy matkustaa tänään Tshadiin selvittämään maiden välejä repivää orpolapsiskandaalia. Hän tapaa maassa virkaveljensä Idriss Deby Itnon.

Aiemmin kaikkiaan 19 ihmistä pidätettiin Tshadissa syytettynä yrityksestä lennättää laittomasti 103 Darfurin sotaorvoiksi väitettyä lasta Eurooppaan. Tutkimuksissa on kuitenkin käynyt ilmi, että useimmilla lapsista on perhe eivätkä kaikki edes ole darfurilaisia.

Pidätettyjen joukossa oli yhdeksän ranskalaista. Kuusi heistä on selkkauksen takana olevan avustusjärjestö L'Arche de Zoen edustajia ja kolme toimittajia.

Myöhemmin Tshadin viranomaiset ovat vapauttivat kolme ranskalaistoimittajaa ja neljä espanjalaista lentoemäntää.Tshadilaisten oikeuslähteiden mukaan seitsikko ei tiennyt tilanteen todellista laitaa, ja myös avustusjärjestön johtaja on vapauttanut heidät vastuusta.

Ranskan tv esittää kuvamateriaalia lapsikaupasta

Ranskalainen televisiokanava aikoo näyttää paljastavaa materiaalia ranskalaisen L'Arche de Zoe -järjestön yrityksestä lennättää yli 100 lasta Tshadista Ranskaan.

Aineiston on kuvannut uutistoimisto Capan toimittaja, joka on tapauksen takia vangittujen 21 ihmisen joukossa. Kuvamateriaali todistaa Capan johtajan mukaan sen, että hyväntekeväisyysjärjestö hyväksyi operaation sen laittomuudesta huolimatta.

Toimittajan otokset lokakuun lopulta osoittavat, että saattue oli valmiina viemään lapset lentokentälle. Siitä nähdään myös, kuinka järjestön henkilökunta taiteili tekohaavoja lapsiin, jotta maan viranomaiset uskoisivat evakuoinnin tapahtuvan terveyssyistä.

Ranskalaisperheet olivat jo maksaneet tuhansia euroja jokaisesta lapsesta.

YK:n lastenjärjestö ja monet muut järjestöt ovat tuominneet tapauksen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.