Mainos

Sarkozy korjaamassa potin parlamenttivaaleissa

Nicolas Sarkozyn UMP-puolueen marssi näyttää niin ylivoimaiselta, että oppositio on jo vedonnut äänestäjiin, jotta he estäisivät puolueen liian suuren voiton.

Ranskan tuoreen presidentin Nicolas Sarkozyn oikeistopuolue on matkalla kohti selvää voittoa maan parlamenttivaaleissa. Samalla tuore presidentti on saamassa kaipaamansa parlamentin tuen talousuudistuksilleen.

Kahden kierroksen parlamenttivaalit järjestetään ensi sunnuntaina 10. kesäkuuta sekä viikkoa myöhemmin 17. kesäkuuta.

Sarkozyn UMP-puolue on saamassa kyselyjen mukaan yli 40 prosenttia äänistä. Ranskan vaalijärjestelmässä tämä voi tuoda puolueelle 420-460 paikkaa parlamentissa, jossa on yhteensä 577 edustajaa. Nyt puolueella on 359 paikkaa.

Sarkozyn UMP:n marssi näyttää niin ylivoimaiselta, että oppositio on jo vedonnut äänestäjiin, jotta nämä estäisivät puolueen liian suuren voiton.

Esimerkiksi sosialistien Segolene Royalin mukaan Ranska tarvitsee tasapainottavia voimia UMP:n murskaenemmistöä vastaan. Sosialistien voittoon eivät näytä uskovan enää edes sosialistit itse.

Ehdoton enemmistö parlamentissa on tärkeä vastavalitulle Sarkozylle, joka haluaa ajaa läpi useita talousuudistuksia vielä tänä vuonna.

Uuden parlamentin käsiteltäväksi on tulossa muun muassa verohelpotukset ylitöille, asunnonomistajille myönnettävät korkovähennykset ja takuu minimipalvelusta julkisessa liikenteessä lakkojen aikana.

UMP:lla on ollut jo luopuvassa parlamentissa ehdoton enemmistö. Entinen presidentti Jacques Chirac ei kuitenkaan viimeisinä presidenttivuosinaan ajanut suuria yhteiskunnallisia muutoksia.

Vakaa alkusuosio

Oikeistoa siivittää kohti voittoa Sarkozyn ja hänen hallituksensa suuri suosio.

Vielä presidentinvaalikampanjan aikana Sarkozy jakoi rajusti Ranskaa. Presidenttinä hän on kuitenkin saanut vielä toistaiseksi viettää kansalaisten kanssa kuherruskuukautta.

Kaikkien tukea presidentti Sarkozy ei toki vieläkään nauti. Kyselyjen mukaan kuitenkin selvästi yli 60 prosenttia kansalaisista sanoo olevansa tyytyväinen Sarkozyn tapaan hoitaa presidentin tehtäviä. Presidentinvaalien toisella kierroksella kuukausi sitten Sarkozy sai 53 prosenttia äänistä.

UMP:n porskuttaessa eteenpäin on muilla puolueilla ollut suuria vaikeuksia koota rivejään vaaleihin. Sosialistit ovat yhä sisäisesti hajallaan ja keskustalaisen Francois Bayroun uusi Demokraattinen liike -puolue ei näytä nousevan suureksi tekijäksi.

Tärkein asiakysymys vaaleissa on presidentinvaalien tapaan työttömyyden torjuminen. Seuraavana tulee rikollisuuden ja väkivallan vähentäminen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.