Mainos

Sarkozy ja Royal jatkoon Ranskan vaaleissa

Keskustan Francois Bayrou on kyselyjen mukaan saamassa yli kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän ääniä kuin toisena oleva Segolénè Royal. Presidentinvaalien äänestysprosentti on nousemassa Ranskan korkeimmaksi 50 vuoteen.

Ranskalaiset ovat äänestäneet oikeiston Nicolas Sarkozyn ja sosialistien Segolénè Royalin jatkoon presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Ovensuukyselyissä Sarkozy on saamassa 30 prosenttia ja Royal 26 prosenttia äänistä.

Tulos on käytännössä selvä jo ennen virallista ääntenlaskua, sillä keskustan Francois Bayrou on ennusteen mukaan jäämässä vain reiluun 18 prosenttiin. Äärioikeiston Jean-Marie Le Pen taas on jäämässä neljänneksi noin 11 prosentin äänisaaliilla.

Kahden viikon kuluttua järjestettävästä vaalien toisesta kierroksesta on näillä näkymin tulossa raju ideologinen yhteenotto vasemmiston ja oikeiston välillä.

Tulos on erittäin tärkeä vasemmistolle, sillä vuoden 2002 vaaleissa se hävisi sensaatiomaisesti äärioikeistolle ensimmäisellä kierroksella. Sarkozy lähtee toiselle kierrolle kuitenkin selvänä ennakkosuosikkina.

Ennätyksellinen äänestysprosentti

Kiihkeiden vaalien äänestysvilkkaus oli samalla nousemassa poikkeuksellisen korkeaksi, lähes 85 prosenttiin. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Vuoden 2002 vaaleissa äänestysinto oli selvästi alle 80 prosenttia.

Useilla vaalihuoneistoilla oli pitkiä jonoja koko päivän.

- Olen äänestänyt täällä 60 vuotta, mutta en ole koskaan nähnyt näin paljon ihmisiä tai näin paljon nuoria, 90-vuotias Helene Duc ihmetteli kunnantalolla Pariisin 6. kaupunginosassa.

- Ihmisiä on käynyt paljon enemmän kuin aiemmin. Tämä vaali todella herättää tunteita, kuudetta kertaa vaalivirkailijana ollut Jean-Robert Lablanche vahvisti.

Pitkän apatian jälkeen ranskalaiset ovat pitkästä aikaa todella innostuneet politiikasta. Jacques Chiracin 12 vuoden valtakauden jälkeen monet kaipaavat muutosta.

Eriarvoisuus on lisääntynyt Ranskassa pahoin viime vuosina, ja maa on jäänyt kilpailukyvyssä monien muiden Euroopan maiden taakse.

- Jotain on pakko tehdä. Köyhillä menee huonommin kuin koskaan. Työntekoa ei enää arvosteta. Miten Ranska onkin päästetty tähän tolaan, Duc ihmetteli.

Ideologioiden yhteenotto luvassa?

Suosikkikaksikosta Royal ajaa lievempiä uudistuksia ja perinteistä vasemmistolaista linjaa. Hän lupaa esimerkiksi korotuksia vähimmäispalkkaan, veronkiristyksiä varakkaille ja valtion menojen lisäyksiä.

Sainte Marien koululla Pariisissa äänestänyt Simon Cornaz, 20, valitsi Royalin hänen uudistusesitystensä vuoksi.

- Yleisvaikutelma ratkaisi. Uskon, että hän voi yhdistää Ranskaa, Cornaz perusteli.

Oikeistolaisen Sarkozyn ohjelma on jyrkempi. Hän haluaa tehdä työnteon nykyistä kannattavammaksi ja karsia sosiaalietuuksia. Hän ajaa myös tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Moni ranskalainen uskoi, että Sarkozyn uudistukset ovat edessä joka tapauksessa.

- En välttämättä pidä hänen autoritaarisesta tyylistään. Äänestin häntä kuitenkin talousuudistusten vuoksi. Ne on pakko tehdä, Eloi Dechery perusteli.

Keskustan Francois Bayroun kannatus oli vaalipäivänä hienoinen pettynyt. Hän sai ääniä lähinnä ihmisiltä, jotka pitivät Royalin linjaa liian epäselvänä.

- Royalin kampanja oli katastrofi. Hän ei hallinnut asioita, Nicolas Treves puuskahti.

Toinen, ratkaiseva kierros järjestetään kahden viikon kuluttua 6. toukokuuta. Kampanjointi pyörähtää käyntiin heti huomenna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.