Sarkozy: G8-kokoonpano aikansa elänyt

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn mukaan johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmä on kokoonpanona käynyt vanhanaikaiseksi. Myös Kiina, Intia, Brasilia ja muut kehittyvät maat on otettava mukaan ratkaisemaan talouskriisiä, Sarkozy vaati YK:n kehitysapukokouksessa Qatarissa.

Talouskriisi ei saa Sarkozyn mukaan johtaa köyhien maiden tarpeiden sivuuttamiseen.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa alkoi lauantaina kehitysrahoituksen tulevaisuutta käsittelevä nelipäiväinen YK:n huippukokous. Sarkozy on ainoa länsimaiden johtaja, joka osallistuu kokoukseen. Myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin johtajat loistavat poissaolollaan.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon arvostelikin rikkaiden maiden johtajia kotiin jäämisestä. Hän muistutti teollisuusmaita myös siitä, että ne eivät saa antaa köyhyyden vastaisen taistelun jäädä terrorismin vastaisen taistelun jalkoihin.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad syytti puolestaan Dohassa länsimaita finanssikriisistä. Muut maat yritetään vetää keinotekoisesti mukaan, vaikka kyse on länsimaiden omista ongelmista, presidentti arvosteli.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat