Mainos

Sarkozy ei onnistunut muuttamaan Putinin Iran-kantaa

Putinin mukaan Iran ei ole rakentamassa ydinasetta, kuten länsimaat ovat vakuutelleet. Talousasioissa Ranskan ja Venäjän presidentit löysivät sen sijaan yhteisen sävelen.

Nicolas Sarkozysta ei ole ensimmäisellä Moskovan-vierailullaan tullut suurta idän ja lännen sillanrakentajaa.

Venäjän ja Ranskan presidentit onnistuivat tapaamisessaan tänään olemaan yhtä mieltä asioista, joista ovat aiemminkin olleet yksimielisiä. Sen sijaan ongelmakysymyksissä ei lähentymistä tapahtunut. Etenkään Iranin ydinohjelman suhteen.

- Meillä ei ole tietoja siitä, että Iran pyrkisi rakentamaan ydinaseen. Toimimme siis siitä lähtökohdasta, ettei sillä sellaisia aikeita olekaan, presidentti Vladimir Putin sanoi keskustelujen päätteeksi.

Länsimaat ovat jo pitkään yrittäneet saada Venäjää tukemaan Yhdysvaltain ja EU:n näkemystä, jonka mukaan Iran kehittää salassa ydinasetta ja maalle pitäisi tämän takia langettaa uusia pakotteita. Venäjän taivuttelu on olennaista, koska sillä on YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeus.

Sarkozy kuvailikin päivän neuvottelujen tuloksia ympäripyöreästi. Hän kertoi olevansa tyytyväinen Venäjän vaatimuksiin siitä, että Iranin ydinohjelman on oltava täysin läpinäkyvä.

- Putinin tarkkaavaisuus on erittäin tärkeää. Mutta analyyseissamme saattaa olla eroavuuksia, hän muotoili.

Sen sijaan talousasioissa johtajat löysivät yhteisen sävelen helposti. Putin ylisti maiden välisen kaupan kasvua ja Sarkozy ilmoitti ranskalaisyhtiöiden olevan erittäin kiinnostuneita sijoittamaan Venäjän energiajätti Gazpromiin.

Kosovo ei asialistan kärjessä

Sarkozy tiedetään Venäjän ihmisoikeustilanteen kärkkäänä arvostelijana. Hän toivoikin moskovalaisessa yliopistossa pitämässään puheessa, että poliittinen vapaus maassa kohentuisi.

- Rakentakaa demokraattinen yhteiskunta, niin maailma on kiitollinen, Sarkozy esitti.

Myöhemmin lehdistötilaisuudessaan Putinin kanssa hän kuitenkin pyrki silottelemaan näkemyseroja.

- Ranska ei pyri antamaan oppitunteja kenellekään.

Johtajat pysyttelivät varsin vaitonaisina myös toisesta idän ja lännen välisestä kipupisteestä, Kosovosta. Sarkozy vaati Euroopan maita pysymään yhtenäisinä, mutta piti yhtä lailla tärkeänä neuvotteluyhteyden ylläpitämistä Venäjään.

- Kosovo on kuitenkin ensisijaisesti Euroopan asia, Sarkozy huomautti.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.