Mainos

Sarkomaa vapauttaisi kauppojen aukioloajat

Opetusministeri Sari Sarkomaa kannatta kauppojen aukiolon vapauttamista ja toivoo työministeri Tarja Cronbergin tuovan esityksen sekavan nykykäytännön korjaamisesta mahdollisimman pian, mielellään jo budjettiriiheen mennessä, koko hallituksen käsittelyyn.

– Hallituksen sisältä aukiolojen vapauttamiselle on näytetty viime päivinä vahvasti vihreää valoa, eikä hallitusohjelman mukaista kauppojen aukioloaikojen selkeyttämistä ole mitään syytä enää viivyttää. Muutos on saatava voimaan ensi vuoden alusta, Sarkomaa vaatii tiedotteessaan.

Sarkomaan mukaan aukioloaikojen säätelyn lopettaminen on ennen kaikkea viesti tiiviimmän yhdyskuntapolitiikan puolesta.

– Aukiolorajoitukset eivät koske pieniä, alle 400 neliön ruokakauppoja, kioskeja, huoltoasemia ja autokauppoja eikä haja-asutusalueiden kauppoja. Tilanne on johtanut muun muassa siihen, että teiden varsille on huoltoasemien yhteyteen syntynyt yhä isompia marketteja, joissa bensan myyminen on sivuseikka. Ei ole yhdyskuntarakenteen eheyttämisen kannalta kestävää kieltää sunnuntaikauppaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä sijaitsevissa kaupunkikeskustoissa, Sarkomaa muistuttaa.

– Nykyjärjestelmä on hankala eikä vastaa kuluttajien tarpeita. Se asettaa myös kaupunkilaisperheet eriarvoiseen asemaan maaseudulla asuvien kanssa. Monissa lapsiperheissä kauppojen sunnuntaiaukiolo helpottaa työn ja arjen yhteensovittamista, kun kaupassa voi asioida joustavasti silloin kun se itselle sopii. On nurinkurista, että tämä mahdollisuus on kesäkuukausina ja joulun alla, mutta ei esimerkiksi syyskuussa, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaan mukaan nykysäätely rajoittaa selkeästi kilpailua ja koko kaupan alan kehitystä.

– Vapaammilla aukioloajoilla on vaikutusta koko kansantaloudelle. Laajempi aukiolomahdollisuus tehostaa elintarviketeollisuuden kapasiteetin käyttöastetta, parantaa teollisuuden kilpailukykyä ja vähentää investointipaineita lähivuosina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.