Sarkomaa tuohtui hyväksikäyttötapauksen tuomiosta

Kansanedustaja Sari Sarkomaa ajaa syyteoikeuden vanhentumisaikoja muutettavaksi lasten hyväksikäyttötapauksissa.

Sarkomaa, Sari

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii syyteoikeuden vanhenemisaikojen muuttamista lasten hyväksikäyttötapauksissa. Syyteoikeuden vanhenemisen tulisi alkaa vasta lasten tultua täysi-ikäisiksi, ei teon ajankohdasta, Sarkomaa sanoo.

Itä-Suomen hovioikeus kumosi eilen jatkuvasti lapsia hyväksikäyttäneen pedofiilin käräjäoikeudelta saaman 3,5 vuoden vankeustuomion, koska hovioikeus katsoi syyteoikeuden vanhentuneen. Se ei pitänyt tekoja törkeinä, jolloin vanhentumisaika kutistui 10 vuoteen. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön törkeässä tekomuodossa vanhenemisaika on 20 vuotta. Rikokset tapahtuivat vuosina 1988-92. Uhrit olivat niiden alkaessa 13-15-vuotiaita.

- Hovioikeuden päätös vapauttaa seksuaalirikollinen kuvaa karmealla tavalla lainsäädäntömme räikeää puutetta, Sarkomaa painottaa.

- Päätös vapauttaa jatkuvasti lapsia hyväksikäyttänyt pedofiili jättää monet lapset vaaraan. Kuka ottaa vastuun vapautetun pedofiilin uusista teoista? Sarkomaa kysyy.

Hän toteaa, että lainsäädännössä ja toimintatavoissa on liikaa esteitä, jotta hyväksikäyttötapaukset tulisivat julki ja pedofiilit joutuisivat vastuuseen teoistaan. Lapset jäävät aivan liian usein yksin kärsimään hyväksikäytön aiheuttamasta piinasta.

Sarkomaa vaatii myös, että lasten kanssa työskentelevillä olisi ehdoton ilmoitusvelvollisuus havaitessaan lapsiin kohdistuneita vakavia laiminlyöntejä. Ilmoittamatta jättämisestä pitäisi hänen mielestään seurata rangaistus.

Pekka Koskinen: Ei aihetta puuttua

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Pekka Koskisen mielestä Itä-Suomen hovioikeuden pedofiilipäätös ei ole sen luontoinen, että sen perusteella pitäisi puuttua seksirikosten vanhentumissäännöksiin.

Lakia rikosten vanhentumisesta on vastikään muutettu. Muutoksia tuli talousrikosten osalta. Lainvalmistelussa pohdittiin myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vanhentumista, mutta muutoksia ei tehty. Pohdinnassa olivat lähinnä hyvin nuoriin lapsiin kohdistuvat rikokset.

Koskinen arvioi julkisuudessa olleiden tietojen perusteella, että Kuopion tapaus toisenluontoinen. Tuomioistuinten harkintavallassa on päättää, katsotaanko rikos törkeäksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat