Sarkomaa: Oppilaitoksilta selkeämmät tiedot

Opetusministeri ihmettelee, miksei Suomessa ole selvitetty esimerkiksi opetusryhmien kokoja. Aamulehden mukaan jotkut koulut ovat saaneet valtionapuja muun muassa väärillä opiskelijatiedoilla.

Valtionosuuksien jakoa varten opetusministeri Sari Sarkomaa (kesk.) haluaa tulevaisuudessa oppilaitoksilta selkeämmät tunnistetiedot muun muassa opetusryhmien koosta.

- Pidän hämmästyttävänä sitä, että Suomessa ei ole selvitetty millaisia ryhmäkoot ovat valtakunnallisesti. Olenkin aloittanut tätä koskevan selvityksen, Sarkomaa toteaa.

Osana Opetushallituksen toiminnan uudistusta onkin hänen mukaansa tarkoitus tutkia, millaisia tietoja oppilaitoksista pitää kerätä ja miten. Opetushallituksen uudistusta pohtii selvitysmies, joka jättää esityksensä lähiaikoina.

- Selvää on, että kun puhutaan valtion rahoista, toiminnan on oltava läpinäkyvää. Ministerillä pitää olla selkeät tiedot, missä on jouduttu perimään takaisin valtionosuuksia, Sarkomaa sanoo.

Ylipäätään opetusministeri korostaa koottujen tilastojen välttämättömyyttä, mutta samalla hän painottaa valtionhallinnon joustavuutta.

- Eli kun koulutuksen järjestäjät ilmoittavat tietoja, ne saattavat monta kertaa muuttua. Järjestelmän onkin oltava riittävän joustava, jotta tietoja voidaan korjata jälkikäteenkin.

Toisaalta tärkeää on Sarkomaan mielestä myös, että valtionosuuksien takaisinperintä toimii. - Aina kun valtion rahoja käytetään, sääntöjen on oltava selkeitä ja läpinäkyviä.

Tämän päiväinen Aamulehti kertoi joidenkin koulujen saaneen valtionapuja muun muassa väärillä opiskelijatiedoilla. Seitsemän viime vuoden aikana valtionapuja on peritty takaisin yhteensä 4,3 miljoonaa euroa.

Sarkomaa kuitenkin korostaa, että valtaosa oppilaitoksista selvittää valtionavun hakemisessa tarvittavat tietonsa aivan oikein.

Lindroos ei usko vilppiin

Opetushallituksen pääjohtaja Kirsi Lindroos ei usko oppilaitosten ylläpitäjien saaneen liikaa valtionapuja vilpillisten hakemusten takia.

- Kyllä koulutusta järjestävät tahot lainsäädännön tuntevat, ja uskon heidän antavan varsin huolellisesti ne tiedot, joiden pohjalta valtionavut lasketaan, Barcelonan lentoasemalta työmatkalta tavoitettu pääjohtaja totesi.

Koulujen ja oppilaitosten valtionapuja koskevan tutkimuspyynnön esittää opetusministeriö, ja varsinaisen tutkimustyön tekee Opetushallitus.

- Tämän jälkeen ministeriö saa meidän tarkastuskertomuksemme, ja sen jälkeen pallo onkin sillä. Eli opetusministeriö tekee päätökset mahdollisista jatkotoimista, Lindroos huomautti.

Syytä väärien opiskelija- ja opintoviikkomäärien ilmoittamiseen hän ei lähde arvailemaan.

- Sitä on kysyttävä oppilaitosten ylläpitäjiltä, hän lisää.

Näitä ylläpitäjiä ovat muun muassa kunnat, kuntayhtymät sekä yksityiset tahot.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat