Mainos

Sarjakuvan Puupäähattu Kati Kovácsille

Sarjakuvan vuotuinen pääpalkinto Puupäähattu on myönnetty Kati Kovácsille. Palkintoperusteissa todetaan, että Kovács on niitä harvoja suomalaisia sarjakuvataiteilijoita, jotka taitavat albumimittaisen tarinankerronnan.

-Sarjani ovat mustan huumorin sävyttämiä mutta hirveän elämänmyönteisiä, piirtäjä itse kiteyttää. Kati kertoo saaneensa vaikutteita pikemminkin kuvataiteen ja kirjallisuuden kuin sarjakuvan piiristä. Hänen piirrosjälkeensä ja kerrontaansa ovat vaikuttaneet esim. Edvard Munch ja Nikolai Gogol. Helsingissä 1963 syntynyt Kovács on kosmopoliitti, joka on asunut jo vuodesta 1986 Roomassa. Nimensä mukaisesti hänellä on lisäksi unkarilaista verenperintöä.

-Koska olen asunut Italiassa jo näin pitkään, olen mielestäni tavallaan Suomen ja Italian välissä. Itse olen niin lähellä työtäni, että en osaa arvioida, osaanko vielä kuvata suomalaista miljöötä tai suomalaisia, Kati pohtii. Etäisyys Suomeen ei silti ole välttämättä ongelma. Kuten myös Puupäähatun palkintoperusteissa todetaan, Kovács on kyennyt luomaan sarjoihinsa oman maailmansa. Tuossa maailmassa on kokonaan omat lainalaisuutensa ja sääntönsä.

Eloisaa luonnekuvausta

Suomen Sarjakuvaseura muistuttaa, että tuore Puupäähatun saaja on elementissään varsinkin värisarjakuvissaan. Kauniit, ilmaisuvoimaiset värit hehkuvat tunnetta. -Sekä tarinasta että piirroksista kuvastuu Kovácsin taiteen keskeinen ominaisuus: konstailemattomuus. Kovács osaa kuvata erilaisia ihmisluonteita eloisasti ja yllättävästi, toteaa sarjakuvaseuran Ville Hänninen.

Hän arvioi, että tyylillisesti Kovács on kyennyt vuosien mittaan sekä säilyttämään oman polveilevan jälkensä että uusiutumaan ja kehittymään. -Omasta mielestäni perustyylini on pysynyt aika samana. Se että on tunnistettavissa, vaalea piirtäjä sanoo. Sarjakuvaseura kiittää Kovácsia vielä siitä, että hän hallitsee hyvin nimenomaan sarjakuvamaisen kerronnan. Tarina soljuu ruudusta toiseen pidäkkeettä.

Ruotsin paras käännösalbumi

Kati Kovácsilta on julkaistu tähän mennessä kaksi kokopitkää albumia, Vihreä rapsodia ja Karu selli. Parhaillaan hän valmistelee niiden seuraajaa, joka saa nimen Pahvilapsi. Katin molemmat albumit on käännetty ruotsiksi, ja jälkimmäinen myös saksaksi. Kati pokkasikin Ruotsissa 1997 Urhunden-palkinnon vuoden parhaasta käännösalbumista (Karu cell). Kotimaassa Kati Kovács on saanut aiemmin opetusministeriön Nuori Suomi -palkinnon 1996.

Kati Kovácsin lyhyempiä sarjakuvatarinoita on julkaistu lukuisissa lehdissä, mm. Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa. Hänen töitään on ollut esillä näyttelyissä kotimaan lisäksi mm. Italiassa, Ranskassa ja Hongkongissa. Suomen Sarjakuvaseura myönsi Puupäähattu-palkintonsa nyt 23. kerran.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.