Mainos

Saraste: Venäjä-trollit Ukraina-raportoinnin kimpussa

Toimittaja Petri Saraste on joutunut Ukraina-raportoinnin yhteydessä poikkeuksellisen vahvan Venäjä-mielisen trollaus-kirjoittelun kohteeksi internetissä.

Toimittajan työtä 35 vuotta tehnyt Sarasteelle ilmiö on tuttu, mutta nykyisen kirjoittelun aktiivisuus yllättää hänetkin.

– En ole itse aikaisemmin törmännyt tähän, että kaikkia asioita, joita paikan päältä raportoi, yritetään kiistää, Saraste sanoo.

Nettitrollien taktiikka on selkeä. He kyseenalaistavat toimittajien työtä, jotta toimittajien paikan päältä raportoimat tiedot saadaan vaikuttamaan epävarmoilta. Vasta-argumentit ovat usein värikkäitä.

– Väitetään, että en ole edes paikalla ollut ja siitä voi vain päätellä, että he lukevat vain lähinnä nettiuutisia. He eivät selvästikään seuraa TV-lähetyksiä.

Sarasteen mukaan häntä vaikuttaa seuraavan jatkuvasti 5-10 trollaajan ryhmä.

– Ei ole epäilystä siitä, kenen asialla he toimivat, Saraste sanoo.

– Mukava olisi tietysti, ettei ammuttaisi puskista näillä nimimerkeillä vaan tultaisiin rehellisesti esiin ja kerrottaisiin se mielipide.

Trollit ovat muun muassa kutsuneet Ukrainan armeijaa fasistiseksi juntaksi, joka on hyökännyt Itä-Ukrainaan.

– Ei se nyt ihan niin päin mennyt, Saraste sanoo.

Trollaajat vihjaavat muun muassa, että Saraste liikkuisi enemmän Ukrainan armeijan matkassa.

– Olen ollut sekä separatistien mukana että Ukrainan puolella. Tarkoitus on varmaan yrittää väittää, että meillä on väärät tiedot, emme ole ammattilaisia tai vääristelemme tahallaan.

Saraste on vieraillut Itä-Ukrainassa myös paikallisten tataarien televisiokanavalla.

– Tekijät kertoivat, että heidän pitää tietyin väliajoin, monta kertaa päivässä kertoa positiivisia uutisia Venäjästä. Ja Putinin kuva pitää olla televisiolähetyksissä vähintään kaksi kertaa illassa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja