Mainos

Saraste ja Lahti Sinfonia kapellimestarisopimukseen

Jukka-Pekka Saraste työskentelee nykyisin Oslon filharmonikkojen taiteellisena johtajana. Saraste on ollut myös Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari, Toronton sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja ja BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailija.

Sinfonia Lahti ja kapellimestari Jukka-Pekka Saraste ovat solmineet kolmivuotisen kapellimestarisopimuksen. Sopimus alkaa elokuun alusta 2008, ja sen mukaan Saraste toimii orkesterin taiteellisena neuvonantajana ja johtaa orkesteria vähintään neljä viikkoa vuodessa yhteensä kymmenessä konsertissa.

Sopimus sisältää mahdollisuuden kansainvälisiin vierailuihin ja levytyksiin yhdessä Sarasteen kanssa.

Sarasteesta tulee samalla myös Sinfonia Lahden vuotuisen Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja. Hän siirtyy taiteelliseksi johtajaksi vuoden 2008 festivaalista lähtien.

- Olen viihtynyt Sinfonia Lahden kanssa, ja yhteistyö on ollut molemmin puolin antoisaa. Tahdon olla myötävaikuttamassa orkesterin tulevaan kehitykseen, ja tämä antaa myös mahdollisuuden luodata pitkällä tähtäimellä tulevia taiteelliseen johtoon liittyviä linjauksia, Saraste kertoo nimityksestään.

Taiteellisena neuvonantajana Sarastetta avustaa ryhmä, johon kuuluu orkesterin konserttimestari Jaakko Kuusisto, käyrätorven äänenjohtaja Pertti Kuusi ja intendentti Tuomas Kinberg.

- Sarasteen kiinnitys takaa kansainvälisen näkyvyyden jatkuvuuden ja antaa uusia mahdollisuuksia myös vierailutoimintaan, iloitsee intendentti Kinberg.

Myös orkesterin muusikot sekä Lahden kaupungin johto riemuitsevat Sarasteen kiinnityksestä.

- On upeaa, että Vänskän tekemä työ saa arvoisensa jatkajan. Sopimuksella varmistetaan orkesterin asema kaupungin vetovoimatekijänä useiksi vuosiksi eteenpäin, sanoo kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti.

Paluu kotikulmille

Sinfonia Lahtea eli Lahden kaupunginorkesteria on kutsuttu "pienen kaupungin ihmeeksi". Orkesteri on kahdenkymmenen viime vuoden aikana toteuttanut suurimman osan villeimmistä utopioistaan yhdessä ylikapellimestarinsa Osmo Vänskän kanssa. Vuodesta 2000 lähtien orkesterin koti on ollut loistavasta akustiikastaan tunnettu Sibeliustalo.

Jukka-Pekka Saraste palaa kotikulmilleen, sillä hän on lähtöisin Lahdesta. Hän työskentelee nykyisin Oslon filharmonikkojen taiteellisena johtajana. Tätä ennen Saraste on ollut Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari, Toronton sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja ja BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailija.

Sarasteen viimeaikaisia vierailuorkestereita ovat olleet muun muassa Oslon ja Lontoon filharmonikot, Orchestre de Paris ja NHK-sinfoniaorkesteri. Hän avasi La Scalan kauden Milanossa ja on johtanut myös Philharmonia-orkesteria, Baijerin radion sinfoniaorkesteria, Amsterdamin Concertgebouw-orkesteria, Chicagon sinfoniaorkesteria ja Ranskan kansallisorkesteria. Viime vuonna Saraste johti Salzburgin musiikkijuhlilla Staatskapelle Dresden -orkesteria.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.