Saran vinkit jouluun: Parhaat pikkujouludrinkit ja -herkut

Sara La Fountainin joulupöytä on sekoitus perinteitä ja rohkeita kokeiluja. Katso myös jouluiset drinkkivinkit!

Saran suosikkidrinkki on helppo ja jouluinen.

– Samppanjaan tai kuohuviiniin sekoitetaan loraus glögitiivistettä. Mukaan voi lisätä maun mukaan vaikkapa persikkanektaria. Tästä drinkistä on paljon erilaisia versioita, se on todella helppo ja jouluinen, Sara kertoo.

Jouluisiin drinkkeihin kuuluvat usein myös hedelmäiset liköörit. Nekin voi tehdä itse, jotta lopputulos on täsmälleen oman maun mukainen. Liköörien tekeminen itse on helppoa, mutta maustumiselle on hyvä varata aikaa.

– Pulloon laitetaan puolet kirkasta viinaa kuten vodkaa ja puolet sokeria sekä oman maun mukaan hedelmiä tai marjoja: vaikkapa passionhedelmää, mansikkaa tai vadelmaa. Sitten annetaan maustua mielellään nelisen viikkoa, Sara neuvoo.

Nyt on siis aika laittaa liköörit maustumaan.

Juustolautanen on pikkujoulujen klassikko

Pikkujoulupöytään Sara laittaa mieluiten herkullisen juustotarjottimen. Suolaiset naposteltavat sopivat hyvin vastapainoksi makeille drinkeille.

– Näyttävä juustolautanen on klassikko: siihen sopivat juustojen lisäksi vaikkapa suolakeksit, pähkinät, hunaja ja erilaiset kuivatut hedelmät, Sara kertoo.

– Tämä on aika perinteinen tarjottava, mutta makean ja suolaisen kontrasteilla saa kivoja yhdistelmiä. Esimerkiksi piparit toimivat hyvin myös juustojen kanssa.

Juustolautasen kruunaa näyttävä esillepano. Kaunis tarjoilu on tärkeää siinä missä makukin.

Joka vuosi jotain uutta

Saran oma joulupöytä on perinteikäs kinkkuineen ja kalkkunoineen, mutta joka vuosi mukana on myös jotain uutta ja erilaista.

– Pyrin tuomaan joulupöytään joka vuosi jotain uutta. Tänä jouluna teen uunijäätelöä, Sara kertoo.

– Uunijäätelön voi tehdä valmiiksi pakkaseen ja ottaa esiin pääruoan jälkeen. Sen voi maustaa likööreillä tai hedelmillä. Uunijäätelöstä saa paljon erilaisia variaatioita ja kylmä jäätelö viilentää ja rauhoittaa raskaan aterian jälkeen, Sara vinkkaa.

Saran jouludrinkki

8 cl kuohuviiniä
1 cl makeaa glögitiivistettä
4 cl persikkanektaria tai muuta hedelmäistä juomaa maun mukaan

Kaada lasiin persikkanektari. Täytä kuohuviinillä. Mausta lorauksella glögitiivistettä.

Uunijäätelö

Pohja:

3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuori raastettuna

Marja-jäätelöseos

0,5 l marjoja (pakaste)
1 rkl sitruunamehua
0,5 l jäätelöä

Marenki

4 valkuaista
2,5 dl tomusokeria

Tee pohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä jauhot keskenään ja ripottele vaahdon joukkoon samalla hellästi sekoittaen. Mausta taikina sitruunankuorella.

Kaada tasaiseksi sekoitettu taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Jäähdytä pohja ja irrota se vuosta.

Mausta pehmeän kohmeiset marjat sitruunamehulla ja kaada ne kakkupohjan päälle. Viipaloi jäätelöä marjojen päälle ja tee marenki.

Mittaa marenkiainekset kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vuoraa kakku marengilla. Älä jätä mihinkään aukkoja, sillä muuten jäätelö sulaa ja valuu paistoastiaan.

Paista uunijäätelöä 250-asteisessa uunissa 2-4 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoile välittömästi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat